Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Кметът Фандъкова: Тодор Чобанов напуска заради забавянето на реставрацията на банята в „Овча купел“

Ще понеса своята отговорност, казва доц. д-р Чобанов

Доц. д-р Тодор Чобанов е зам.-кмет по културата в Столичната община от 2012 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Кметът Фандъкова: Тодор Чобанов напуска заради забавянето на реставрацията на банята в „Овча купел“

Доц. д-р Тодор Чобанов е зам.-кмет по културата в Столичната община от 2012 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Зам.-кметът по културата в Столична община Тодор Чобанов напуска заради забавянето на проекта по реставрацията на минералните бани в „Овча купел“ и „Горна баня“, казва Йорданка Фандъкова. Днес в съобщение до медиите от общината информираха, че кметът Фандъкова е освободила своя заместник. Мотивите си тя излага пред „24 часа“

По думите на Фандъкова, трябва да се работи по-активно и динамично, а в случая с „Овча купел“ се наложило процедурата да бъде прекратена и обявена наново, което забавяло изпълнението. Кметът признава, че общината не търпи финансови загуби от забавянето.

„Разбира се, че има обяснения за забавянето, но хората не искат да слушат обяснения, а искат да виждат резултати“, казва Фандъкова и съобщава, че с Тодор Чобанов общината ще продължи да работи в сферата на археологията, „в която той е много силен и ще си довърши проектите“. 

В пост във Фейсбук доц. д-р Чобанов заявява, че „обществената работа върви ръка за ръка с това да бъдеш отговорен и ако не успееш да постигнеш очаквания резултат – да носиш почтено своята отговорност“. Той припомня, че „знаковите бани в „Овча купел“ и „Горна баня“ (…) спасихме само преди няколко години от мераци за неясна приватизация и за които изградихме единствената възможна визия и план – превръщането им в места за балнеология, рекреация и СПА“.

„През годините в Столична община успях да реализирам или да подпомогна не една и две инициативи – посочва Тодор Чобанов, – създадохме и развихме Музея за история на София, филиала му „Триъгълна кула“, реставрирахме и допроучихме Западната порта след десетилетия забвение и укрепихме ул. „Вашингтон“ край нея, укрепихме светинята „Св. Георги“, успяхме да създадем първия и единствен по рода си подземен музей на храма-кръстител на града „Св. София“ и по-късно – подземния музей на „Ларгото“ (който е чудесен според водещи наши и чужди авторитети по темата и не вярвайте на твърдения, че нещо не му е наред). Осъществихме уникалната операция по реставрацията на Лъвов мост и експонирането на следите от римската епоха там, реставрацията на паметника на „Цар Освободител“, този на Апостола – Васил Левски и много други из нашите исторически места, както и поставихме забележителни нови паметници като този на Алеко Константинов с неговата деликатна и въздействаща осанка. Децентрализирахме напълно столичната култура и общинските ни състави днес са отдадени на творческата си мисия без административни пречки.“

Доц. Чобанов отбелязва още, че „винаги и категорично съм се възпротивявал на всякакви опити за разрушаване на софийски старини и успяхме с общи усилия да спрем доста такива намерения, въпреки силно ограничените права на местната власт по темата, а други битки продължават“.

Тодор Чобанов напуска поста с уважение и благодарности за работата с екипа на кмета Йорданка Фандъкова.

„Ще продължа да работя за нашия град като отдаден професионалист, за който опазването на паметта и старините не е просто формално занимание, а мисия“, казва той.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg