Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Кметът на Амстердам иска забрана на канабиса за туристи

Настоява и за спиране на груповите посещения в Квартала на червените фенери

Кметът Фемке Халсема ще опита да намали броя на магазините, които имат право да продават марихуана, и така да ограничи употребата на наркотици сред туристите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кметът на Амстердам иска забрана на канабиса за туристи

Кметът Фемке Халсема ще опита да намали броя на магазините, които имат право да продават марихуана, и така да ограничи употребата на наркотици сред туристите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Амстердам търси политическа подкрепа за намерението си да намали туристите в града, като забрани продажбата на канабис на чужденци. Според проучване, направено в Квартала на червените фенери, една трета от чуждестранните туристи по-скоро не биха посетили града отново, ако съществува забрана за продажба на канабис в кафенетата.

Фемке Халсема ще опита да намали броя на магазините, които имат право да продават марихуана, и така да ограничи употребата на наркотици сред туристите.

Амстердам е изправен пред огромен брой посетители ежедневно и градът е толкова известен с легализираната си употреба на канабис, че забележителностите вече не са толкова важни за чужденците, съобщава „Гардиън“. Постоянното население е 1,1 млн., а посетителите годишно надскачат 17 млн.

Изследването на амстердамския център за проучване, информация и статистика твърди, че 34% от посетителите на района около канала „Сингел“ (където е Кварталът на червените фенери) биха посещавали града много по-рядко, ако чужденците нямаха право да купуват канабис от кафенетата. 11% от респондентите си признават, че не биха пътували при такива условия.

Америка за България

Участниците в проучването са от различни националности. 40% от тях казват, че не биха употребявали „хашиш или трева“ по време на посещението си в Амстердам, ако се наложи ограничение за чужденци. Всеки пети признава, че ще помоли местен да му купи дрога, а 18% са склонни да търсят и други начини да заобиколят правилото.

Проучването е проведено сред сто посетители на района около „Сингел“ на възраст между 18 и 35 г. Мнозинството от тях (57%) казват, че кафенетата, в които се предлага канабис, са важна част от избора им да посетят града.

Кафенетата в Амстердам, които притежават лиценз, може да продават канабис, но производството на дрога остава нелегално. В резултат повечето магазини търсят партньорството на организирани престъпни групи.

Другият популярен бизнес в Квартала на червените фенери е проституцията, която в Нидерландия е легализирана. На 13 февруари от кметството обаче съобщиха, че в столицата вече не се разрешават туристическите обиколки, включващи витрини на публични домове. Промяната влиза в сила от 1 април 2020 г.

Освен това, за да водиш туристи на обиколка из града, вече ще трябва разрешително от общината. Туристическите обиколки занапред няма да минават през въпросния квартал, той като „разглеждането на сексработниците като туристическа атракция е неуважително“. Лицензираните туроператори ще може да взимат групи от най-много 15 души и няма да им бъде разрешено да правят спирки на оживени места, например на тесни мостове, пред частни домове или пред входа на кафенета и ресторанти. Глобата за нарушение на тези правила ще бъде 190 евро.

Близо 115 гидове дневно развеждат туристи из Квартала на червените фенери на Амстердам. Повече от половината от жителите и работещите в квартала споделят, че туристите им създават затруднения, а жените на витрините се оплакват от оскърбително отношение или снимки, направени без тяхното съгласие.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах