Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кметът на Амстердам иска забрана на канабиса за туристи

Настоява и за спиране на груповите посещения в Квартала на червените фенери

Кметът Фемке Халсема ще опита да намали броя на магазините, които имат право да продават марихуана, и така да ограничи употребата на наркотици сред туристите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кметът на Амстердам иска забрана на канабиса за туристи

Кметът Фемке Халсема ще опита да намали броя на магазините, които имат право да продават марихуана, и така да ограничи употребата на наркотици сред туристите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Амстердам търси политическа подкрепа за намерението си да намали туристите в града, като забрани продажбата на канабис на чужденци. Според проучване, направено в Квартала на червените фенери, една трета от чуждестранните туристи по-скоро не биха посетили града отново, ако съществува забрана за продажба на канабис в кафенетата.

Фемке Халсема ще опита да намали броя на магазините, които имат право да продават марихуана, и така да ограничи употребата на наркотици сред туристите.

Амстердам е изправен пред огромен брой посетители ежедневно и градът е толкова известен с легализираната си употреба на канабис, че забележителностите вече не са толкова важни за чужденците, съобщава „Гардиън“. Постоянното население е 1,1 млн., а посетителите годишно надскачат 17 млн.

Изследването на амстердамския център за проучване, информация и статистика твърди, че 34% от посетителите на района около канала „Сингел“ (където е Кварталът на червените фенери) биха посещавали града много по-рядко, ако чужденците нямаха право да купуват канабис от кафенетата. 11% от респондентите си признават, че не биха пътували при такива условия.

Участниците в проучването са от различни националности. 40% от тях казват, че не биха употребявали „хашиш или трева“ по време на посещението си в Амстердам, ако се наложи ограничение за чужденци. Всеки пети признава, че ще помоли местен да му купи дрога, а 18% са склонни да търсят и други начини да заобиколят правилото.

Проучването е проведено сред сто посетители на района около „Сингел“ на възраст между 18 и 35 г. Мнозинството от тях (57%) казват, че кафенетата, в които се предлага канабис, са важна част от избора им да посетят града.

Кафенетата в Амстердам, които притежават лиценз, може да продават канабис, но производството на дрога остава нелегално. В резултат повечето магазини търсят партньорството на организирани престъпни групи.

Другият популярен бизнес в Квартала на червените фенери е проституцията, която в Нидерландия е легализирана. На 13 февруари от кметството обаче съобщиха, че в столицата вече не се разрешават туристическите обиколки, включващи витрини на публични домове. Промяната влиза в сила от 1 април 2020 г.

Освен това, за да водиш туристи на обиколка из града, вече ще трябва разрешително от общината. Туристическите обиколки занапред няма да минават през въпросния квартал, той като „разглеждането на сексработниците като туристическа атракция е неуважително“. Лицензираните туроператори ще може да взимат групи от най-много 15 души и няма да им бъде разрешено да правят спирки на оживени места, например на тесни мостове, пред частни домове или пред входа на кафенета и ресторанти. Глобата за нарушение на тези правила ще бъде 190 евро.

Близо 115 гидове дневно развеждат туристи из Квартала на червените фенери на Амстердам. Повече от половината от жителите и работещите в квартала споделят, че туристите им създават затруднения, а жените на витрините се оплакват от оскърбително отношение или снимки, направени без тяхното съгласие.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg