Софийска филхармония МЕГАБОРД

Кметът на Флоренция кани учениците от Флорида да разгледат истинския „Давид“

„Изкуството не е порнография, а цивилизация, и тези, които го преподават, заслужават уважение“, казва Дарио Нардела

„Давид“, Микеланджело Буонароти, Галерия „Академия“, Флоренция. Снимка: Jörg Bittner Unna/Wikipedia, CC BY-SA 3.0 - Кметът на Флоренция кани учениците от Флорида да разгледат истинския „Давид“

„Давид“, Микеланджело Буонароти, Галерия „Академия“, Флоренция. Снимка: Jörg Bittner Unna/Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Галерия „Академия“ във Флоренция, където е изложена статуята „Давид“ на Микеланджело, официално покани децата и учителите от Флорида, където показването на произведението стана проблем, съобщава Би Би Си. Директорката на прогимназия в Талахаси беше помолена да напусне, след като в час по история на изкуството шестокласници разглеждали творби на Микеланджело и Ботичели, които родителите им определили като неподходящи и „порнографски“.

По думите на Сесил Холберг, директор на галерията към Академията за изящни изкуства във Флоренция, чийто централен експонат е „Давид“, директорката на училището във Флорида заслужава поощрение, а не наказание.

Да преподаваш за епохата на Ренесанса, без да покажеш Давид – безспорен символ на изкуството и културата на тази историческа епоха – е напълно безсмислено“, е заявила директорката в писмото с поканата.

Холберг разказва пред репортер на Би Би Си, че е била поразена, когато научила, че мраморната статуя на Давид от ХVІ в. е наречена порнография. Според нея става дума не само за непознаване на Библията, но и за липса на познания за цялата западна култура.

Трябва да се разграничава голотата от порнографията. В Давид няма нищо порнографско или агресивно. Той е момче, овчар, който – както се казва в Библията – нямал дори прилични дрехи, но искал да защити народа си с всички средства, които притежавал“, подчертава Холберг.

Снимка: Jörg Bittner Unna/Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Кметът на Флоренция Дарио Нардела е поканил всички учители от Училището за класическо образование в Талахаси, Флорида, където се е разразил скандалът. В Туитър Нардела написа:

Изкуството не е порнография, а цивилизация, и тези, които го преподават, заслужават уважение“.

В щата Флорида от миналата година действа местен закон, забраняващ сексуалната тематика и въпросите за джендър идентичността да бъдат преподавани на деца до 3. клас. Сега губернаторът Рон ДеСантис е предложил действието на закона да се разшири за целия училищен период – до 12 клас (17-18-годишни деца). В момента учителите, нарушаващи закона, са заплашени с уволнение и отнемане на лиценза за преподаване.

Вижте още: РЕНЕСАНСОВИ ТВОРБИ ОПРЕДЕЛЕНИ КАТО „ПОРНОГРАФИЯ“ ОТ РОДИТЕЛИ ВЪВ ФЛОРИДА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах