Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кметът на Карлово: Национален борд да одобрява как да се изобразяват националните герои

Предложението е по повод филма „Ботев” на Максим Генчев

Карловската общественост не приема интерпретацията на образа на Ботев във филма на Максим Генчев, твърди карловският кмет. Снимка: Стопкадър от филма - Кметът на Карлово: Национален борд да одобрява как да се изобразяват националните герои

Карловската общественост не приема интерпретацията на образа на Ботев във филма на Максим Генчев, твърди карловският кмет. Снимка: Стопкадър от филма

Да бъде създаден Национален борд за опазване на историческата памет предлага кметът на община Карлово Емил Кабаиванов в писмо до председателя на Народното събрание Вежди Рашидов и министъра на културата Велислав Минеков. Писмото е публикувано в сайта на община Карлово.

Поводът за предложението е игралният филм „Ботев“ на режисьора Максим Генчев, излъчен по БНТ.

„След излъчването цялото публично пространство – социални мрежи, телевизии, специализирани издания за изкуство и култура и др. – беше залято с критики към продукцията. Кинокритици, общественици и обикновени граждани оспориха категорично художествените качества на филма, като някои дори го охарактеризираха като окарикатуряване и гавра с паметта на поета революционер. Г-н Максим Генчев е режисьор и на филма „Дякон Левски“ (2015), който също не беше добре приет от критиката и обществеността. За мен и моите съграждани – жителите на община Карлово – Левски и Ботев са нещо повече от национални герои. Левски и Ботев са родом от нашата община, сред нас още живеят техни потомци. Освен бащи на Отечеството, Левски и Ботев са наши родственици по кръв. Затова карловци сме особено чувствителни към своеволните интерпретации на образите им в художествени произведения от всякакъв вид и род“, се казва в посланието на кмета Емил Кабаиванов.

Според него карловската общественост е била залята от „вълна от възмущение“ след излъчването на филма „Ботев“. Кметът изразява съгласие с позицията на съгражданите си с думите:

„Един слаб филм за Ботев не е просто творчески провал, а покушение срещу българската национална идеология. Нелепо е това покушение да бъде финансирано с парите на данъкоплатците“.

По тази причина кметът предлага по инициатива на председателя на НС и министъра на културата да бъде създаден Национален борд за опазване на историческата памет (НБОИП). Той трябва да има ангажимент и правомощия да одобрява или отхвърля всяка продукция, интерпретираща образи на национални герои, която кандидатства за публично финансиране.

Така ще бъде осигурена стабилност на държавната политика в областта на националната доктрина. Българската държава ще има инструмент, който да гарантира, че художествената продукция, която финансира, отговаря на високите стандарти на българския национален идеал“, завършва писмото си карловският кмет.

Кметът на съседния Калофер Румен Стоянов пък подкрепи и финансово, и с публични изявления филма на Максим Генчев за Ботев, като дори изигра една от ролите в него.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg