POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кметът на Лондон: Терористичните атаки са част от живота в големия град

Според Садик Кан столиците трябва да бъдат подготвени за такива нападения

„Тактиката на терористите се развива и ние трябва да развиваме реакцията си през цялото време“, казва кметът на Лондон Садик Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кметът на Лондон: Терористичните атаки са част от живота в големия град

„Тактиката на терористите се развива и ние трябва да развиваме реакцията си през цялото време“, казва кметът на Лондон Садик Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Садик Кан, лейбъристкият кмет на Лондон, смята заплахите от терористични атаки за част от живота в големите градове и насърчи лондончани да бъдат бдителни и готови да се борят с опасности, пише „Индипендънт“. В сряда следобед Лондон, в района край Парламента, е белязан от серия от инциденти, които властите съобщиха, че разглеждат като терористични деяния. Съобщава се за петима мъртви (един от тях е нападателят) за над 40 пострадали. Данните са актуални към 7 ч. сутринта след атентата.

Кметът призна, че след последните новини за наадения в Ню Йорк е прекарал безсънна нощ и наблегна, че големите градове по света трябва да бъдат добре подготвени за подобни инциденти, точно когато никой не ги очаква.

„Това означава бдителност, постоянна връзка между полицията и гражданите, готовност на служите за сигурност, но и обмяна на идеи и добри практики“, казва Кан пред „Ивнинг Стандард“ преди среща с нюйоркския кмет Бил де Блазио.

Около 17 ч. българско време полицай е бил наръган с нож в двора на Уестминстър, пред сградата на Камарата на общините. Нападателят е бил застрелян.

Кан беше избран за кмет на Лондон през май 2016 г. и почти веднага върна бившия шеф на лондонската полиция лорд Харис начело на службата за предотвратяване и реакция на терористични атаки – особено с оглед на сценарии, при които столицата е атакувана едновременно на много места.

„За мен нищо не е по-важно от това да опазя лондончани в безопасност – заяви още при избора си Садик Кан. – Искам да бъда сигурен, че всяка агенция и всеки служител, работещи за защитата на нашия град, разполага с ресурсите и опита, който му е необходим в случай на нападение над Лондон.

Тактиката на терористите се развива и ние трябва да развиваме реакцията си през цялото време. Боя се, че последиците от терористична атака са много, много плашещи. Тези хора искат да убиват. Искат да осакатяват и да будят страх. Моята работа е да се опитам да засиля сигурността толкова, колкото е възможно.“

Резултатите от надзора на лорд Харис по план са били предадени на кмета още през лятото на 2016 г., но тепърва ще станат публично достъпни.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90