СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кметът на Панагюрище: Днес робството е в нас, нарича се омраза

Онова въстание ни направи човеци, каза Никола Белишки за 141-годишнината от Априлското въстание

Сабята, револверът и копие на знамето за Априлското въстание, ушито от Райна Княгиня. В деня на обявяването на въстанието тя го развява редом с Георги Бенковски. Снимка: Ренета Костадинова, автор на блога „Пътуване до...“ - Кметът на Панагюрище: Днес робството е в нас, нарича се омраза

Сабята, револверът и копие на знамето за Априлското въстание, ушито от Райна Княгиня. В деня на обявяването на въстанието тя го развява редом с Георги Бенковски. Снимка: Ренета Костадинова, автор на блога „Пътуване до...“

„Днес ние крещящо имаме нужда от ново Възраждане, от ново възкресение, защото днес робството е вътре в нас. Нарича се нихилизъм, нарича се омраза, нарича се апатия“, каза в емоционално слово на 1 май кметът на Панагюрище Никола Белишки по време на националния митинг-заря по повод 141-ата годишнина от Априлското въстание. 

141 години след Априлското въстание, тук в Панагюрище за свободата не се шепне, тук за нея отново се пее – а тя по онези места има „свещен смисъл“, каза Белишки, цитиран от радио „Фокус“.

„Дните на слава и трагизъм все още ярко живеят във всеки панагюрски дом. Тук слънцето изгрява над Маньово бърдо, където в боевете възкръсна българската държава. Пътят на България минава през ежедневното завръщане и поклонение пред Перущица, Панагюрище, Копривщица, Батак. Това е българската посока – продължи Никола Белишки. – Днес в този ден на размисъл, на изповед и преклонение пред онази свята саможертва, пред онзи български дух, който ни направи човеци, нека си обещаем, че всички заедно ще достигнем онази висота на човешкия дух, така че да правим усилия и жертви в името на човешкото благо.“

За априлци от 1876 година днешният кмет на Панагюрище каза, че са жертвали всичко – живота си и децата си, за да живеем спокойно днес. А днес „ние крещящо имаме нужда от ново Възраждане, от ново възкресение, защото днес робството е вътре в нас. Нарича се нихилизъм, нарича се омраза, нарича се апатия“:

„Защото днес имаме свобода, имаме мир, но нямаме единение. Днес най-много ни липсва онази спойка, онзи български дух, който ни превръща от население в народ. Днес ние трябва да имаме вяра – в нас, в бъдещето. С малки крачки и с лъвски скоци да вървим напред и нагоре и с ясната цел – единна и силна България“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg