Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кметът на София няма да спре конкурса за изграждането на Мемориала до НДК

Променил е решението си, взето преди седмица, след няколко проведени срещи

Визуализация на спечелилия идеен проект, създаден от студио „Гебуплан“ с ръководител арх. Филипа Гугучкова. - Кметът на София няма да спре конкурса за изграждането на Мемориала до НДК

Визуализация на спечелилия идеен проект, създаден от студио „Гебуплан“ с ръководител арх. Филипа Гугучкова.

Васил Терзиев отново промени решението си и се отказа да касира конкурса за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от I-ви пехотен софийски полк и VI-и пехотен търновски полк пред НДК. Новото си решение той съобщи лично на заседание на Комисията по култура в Столичния общинския съвет.

По предложение на общинските съветници от ГЕРБ-СДС, „Синя София“ и ИТН Комисията по култура към СОС трябваше да вземе решение на заседание на общинския съвет да се гласува против предишното решение на кмета. След неговото изказване докладът на съветниците бе изтеглен.

Васил Терзиев се мотивира за отказа да спре конкурса с резултатите от няколко срещи, които е провел по въпроса, без да уточнява с кого са били те. Кметът все пак вижда проблеми в конкурса във вида, в който е бил приключен. Един от тях е броят на имената на загиналите, които ще бъдат почетени – вместо 4000, както твърдели някои историци, там ще има само 3000 имена, каза Терзиев.

По-рано през деня Камарата на архитектите в България съобщи за проведена среща между нейни представители, представители на Съюза на архитектите в България и на Съюза на българските художници с кмета Терзиев по негова инициатива. Те продължават да поддържат мнението, че възстановяването на паметника в оригиналния му вид, както е предвидено според конкурса, не е подходящо и че заданието е оформено непрофесионално.

На 6 юли кметът Васил Терзиев съобщи, че е прекратил конкурса, в който спечели студио „Гебуплан“ с ръководител арх. Филипа Гугучкова заради неподходящо задание, липса на достатъчно експерти в комисията и неподходящо местоположение в днешната градска среда. Тогава той обоснова заповедта с емоционален личен пост във Фейсбук, в който написа:

Ще положим усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс. Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg