СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Не викайте „Аллах акбар“ във Венеция, ще ви застрелят на място

За разлика от Барселона, ние държим гарда високо, заяви кметът на италианския град Луиджи Бруняро, който се гордее, че не е политически коректен

„Никога не съм бил политически коректен. Аз съм некоректен“, заявява Луиджи Бруняро. - Не викайте „Аллах акбар“ във Венеция, ще ви застрелят на място

„Никога не съм бил политически коректен. Аз съм некоректен“, заявява Луиджи Бруняро.

Ако някой извика „Аллах акбар“ („Бог е велик“ на арабски) на централния площад във Венеция, ще бъде разстрелян на място. Това противоречиво изказване направи кметът на италианския град – крайнодесният Луиджи Бруняро – на конференция в Римини, предава „Нюзуик“. По думите му, Венеция е по-безопасно място от Барселона, с по-добри мерки за сигурност.

„За разлика от Барселона, които не са имали защита, ние държим гарда високо – заявява Бруняро. – Ако някой изкрещи „Аллах акбар“ на площад „Сан Марко“, ще го застреляме на място. Преди година казах [че ще бъде ликвидиран] след четири крачки, сега заявявам, че ще стане след три.“

Като пример кметът спомена арестите на четирима предполагаеми джихадисти през март, за които се смята, че са планирали бомбен атентат на прочутия мост „Риалто“.

„Във Венеция задържахме четирима терористи, които искаха да взривят „Риалто“, за да отидат при Аллах. Но ние ги изпратихме право при Аллах преди да могат да причинят каквато и да е вреда.“

След изказването на Бруняро кметът на Флоренция Дарио Нардела, ляво-центрист, извика „Аллах акбар“ като подигравка към градоначалника на Венеция. По-късно обаче той се извини, ако шегата е обидила някого:

„Не исках да обидя никого, най-малко мюсюлманската общност. Не възнамерявах да се шегувам с религията им“.

За разлика от Нардела, Бруняро застана зад коментарите си:

„Никога не съм бил политически коректен. Аз съм некоректен“.

След броени дни предстои поредното издание на Венецианския филмов фестивал (30 август – 8 септември). Заради евентуалната заплаха от тероризъм в града се предприети засилени мерки за сигурност.

Но задачата за Бруняро може да е твърде трудна. Арабската фраза „Аллах акбар“ присъства ежедневно в живота на мюсюлманите. Призивът за молитва, пет пъти на ден, започва с четири повторения на израза.

Италия има четвъртото по големина мюсюлманско население в Европа, според проучване от миналата година. Страната е дом на 2,2 милиона души, изповядващи ислямската религия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС