Софийска филхармония МЕГАБОРД

Книга, след която децата ще знаят много повече от родителите си

„Още един ден в музея” е помагало за възпитание в родолюбие

В книгата са включени пътешествия из някои от най-интересните софийски музеи. Снимка: Издателство „Точица“ - Книга, след която децата ще знаят много повече от родителите си

В книгата са включени пътешествия из някои от най-интересните софийски музеи. Снимка: Издателство „Точица“

Много се говори днес за начините да се възпита родолюбие у децата. Убедена съм, че не става с гигантски знамена и татуировки, нито с тупане в гърдите и повтаряне на клишета.

Единият от безотказните начини децата да научат повече неща за Родината, да я разберат, обикнат и да мислят за нея, са книгите. Не стилизираните фолклорно-фантастични измислици обаче, а книги, които едновременно им дават знания и събуждат любопитството им. Като двете части от поредицата „Един ден в музея“ на издателство „Точица“.

Първата част на комиксовата история, нарисувана от Сияна Захариева и написана от Тодор Петев и Зорница Христова, изчерпа тиража си бързо, получи литературни награди, но най-вече – покори децата и техните родители.

Втората книжка от поредицата, която излезе през последната седмица, обещава да надмине успеха на първата. В нея са включени истории за експонати от Археологическия, Етнографския, Военноисторическия музей. Децата ще разгадаят кода на шевиците, ще разберат как да тълкуват знаците в иконите, изложени в Музея за християнско изкуство, ще потънат в скритите значения в картините на Златю Бояджиев. Всичко това е разказано с думи, които те ще разберат, и всъщност ще научат много повече, отколкото техните родители са научили в училище.

Каквото и да е миналото, бъдещето зависи от нас“, казват комиксовите родители на една от страниците.

И това е едно от най-важните послания на книгата. Затова малките читатели, след като направят свой собствен музей, ръководени от указанията в книжката, ще се научат как да използват миналото, за да изградят по-добро бъдеще. Ще се научат да правят разлика между експонатите в музея, нуждите на настоящето и мечтите за бъдещето, и ще ценят всичко това.

Препоръчвам „Още един ден в музея“ за забавление на децата и за обучение на родителите им.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах