POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Книга за Катинското клане е забранена в Русия

В нея действията на СССР спрямо Полша по време на Втората световна война били описани като „агресивни”

Палачите на Сталин разстрелват в Катинската гора, край Харков и село Медное общо 22 хиляди взети в плен полски офицери, които по професия са били юристи и учители, научни работници и предприемачи, държавни чиновници. Снимка: Goku122/Уикипедия, CC BY-SA 3.0
 - Книга за Катинското клане е забранена в Русия

Палачите на Сталин разстрелват в Катинската гора, край Харков и село Медное общо 22 хиляди взети в плен полски офицери, които по професия са били юристи и учители, научни работници и предприемачи, държавни чиновници. Снимка: Goku122/Уикипедия, CC BY-SA 3.0

Книгата „Катин. По следите на престъплението“ беше забранена в Русия след решение на Ленинградския районен съд на Калининград, съобщава „Медиазона“. Федералната служба за безопасност е открила в книгата „отъждествяване на действията на СССР и нацистка Германия“.

На 19 юли книгата „Катин. По следите на престъплението“ с автори Ядвига Рогожа и Мацей Вирва, разпространявана онлайн от „Центъра за полско-руски диалог и съгласие“, беше внесена във федералния списък с екстремистки материали. В решението на съда се казва, че в нея действията на СССР спрямо Полша по време на Втората световна война са описани като „агресивни“. Руската прокуратура била открила в изданието информация, отричаща факти, установени с присъдата на Нюрнбергския трибунал.

Според лингвистичен анализ, проведен от експерти на ФСБ, авторите използвали в текста изказвания, „съдържащи насоки за общи цели, решения и действия на СССР и нацистка Германия преди юни 1941 г.“. Претенциите са насочени към изразите: „нахлуване от страна на двете съседни държави-завоевателки“, „разделяне зоните на влияние и разпореждане с независимостта на държавите“, „нахлуване“, „завземане“ и „окупация“.

Освен това експертите са открили в книгата негативно отношение на авторите към съветската държава от времената на Сталин, а заедно с това отъждествяване на неговата политика с „политиката на днешната руска държава, провеждана от президента Владимир Путин“.

Катинското клане е съветско военно престъпление – масово убийство на близо 22 хил. поляци (офицери и интелектуалци) по време на съветската инвазия в Полша през Втората световна война, извършено от служители на съветското НКВД.

Жертвите са взети като военнопленници, след като Съветският съюз нахлува в Полша през септември 1939 г. Разстрелите са извършени главно в гората край с. Катин (на 18 км западно от Смоленск, Русия) и в щабквартирата на НКВД в град Калинин, Русия. В с. Гньоздово е изграден полски военен мемориал, посветен на жертвите от разстрелите. В провеждането на операцията са ангажирани над 120 служители от НКВД, начело с Василий Блохин, главен комендант на НКВД.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90