Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Книга за въображението

Най-новата детска книга на издателство „Точица” е игра на цветовете като светове

Страниците, посветени на зеления цвят. Снимка: Площад Славейков - Книга за въображението

Страниците, посветени на зеления цвят. Снимка: Площад Славейков

Понякога и възрастните заедно с децата имат нужда от игра. Въображението трябва да бъде гъделичкано, събуждано, дори сритвано понякога, за да не спира да работи. Най-новата книга на на издателство „Точица“ – „Ако бях цвят“ на Ясен Григоров – прави точно това. Минималистична, привидно тиха и кратка, тя всъщност отваря врата към съвсем нови пространства на мислене и общуване със себе си и с книгите.

Разтваряйки страниците на книгата, откривате, че всяка от тях е сгъната още веднъж и всяка има своя чифт или два. Всеки разтвор е като хармоника, посветена на света на един цвят. Играейки със световете, ще намериш първоначалния си образ, казва авторът.

Снимка: Площад Славейков

„Новата книга на Ясен Григоров отправя покана за игра – игра, в която можем да пуснем мисълта си свободна да бъде част от света. Да си се представим като облак, като къща, като топло палто, обгърнало бодър планинар. Като стена, на която залепят плакат за концерт.

На пръв поглед това препраща към една по-стара игра, позната още на сюрреалистите. В нея група приятели трябва да разпознаят неназования човек тъкмо по образите, които би приел, ако беше… закуска, час от деня, елемент от облеклото… У Ясен Григоров е различно. Ти избираш какво да бъдеш – и как да се завърнеш към първоначалния си образ.

Книга, която учи на вглеждане – от бялата на пръв поглед корица до илюстрациите и текста, които се разкриват само пред онзи, който се спира и разгръща. Не те дърпа за ръкава, а изчаква ти също да приемеш играта. Оттам нататък възможностите са безкрайни. И водят към твоя собствен първоначален образ“, описва книгата издателката Зорница Христова.

Снимка: Площад Славейков

Ясен Григоров е дългогодишен автор и илюстратор в швейцарското издателство „Joie de lire“ (Les nuages, Un courant d’air dans la bouche, Les Anges Gardiens, Le Cafard и др.). Носител на наградата „Опера Прима“ в Болоня. Книгата му „Ангелите пазители“ е в учебниците в Колумбия и Мексико. Кинорежисьор с филми като „Малък-голям“ и „Лили Рибката“. В България работи с издателство „Точица“, за което е илюстрирал и сборника с английски стихотворения „Колко ягоди растат по морето“ в превод на проф. Шурбанов. През 2015 г. излиза авторската му книга „Ангелите пазители“, а през 2020 г. – „Телогинариум“, номинирана за наградата „Перото“ в категория „Проза”.

Вижте още: ЕДИН ЧОВЕК СПРЯЛ ДА СЕ РАДВА

В „Ако бях цвят“ и текстът, подобен на поезия, и илюстрациите са само скелет, върху който съзерцанието натрупва плът. Ето какво подхвърля за синьото авторът, разчитайки, че читателят ще го допълни, промени и преосъзнае за себе си:

„Щом видя синьо,
превръщам се в облак.
И само когато ме пресече самолет,
тогава ще си върна
първоначалния образ“.

Книгата с автор и илюстратор Ясен Григоров излиза с подкрепата на Столичната община.

Снимка: Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах