Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Книга за всички, които са актьори, или мечтаят да бъдат

„Разговорите” от Сесар Айра - за изкуството да се поддържа разговор, което е толкова важно, колкото изкуството да поддържаш мотоциклет

„Златната“ корица на „Разговорите“ и оформлението ѝ са дело на художника Костадин Кокаланов. - Книга за всички, които са актьори, или мечтаят да бъдат

„Златната“ корица на „Разговорите“ и оформлението ѝ са дело на художника Костадин Кокаланов.

Чели ли сте скоро екшън филм? Няма грешка във въпроса, романът „Разговорите” на аржентинския писател Сесар Айра, излязъл за първи път у нас в превод на Нева Мичева с емблемата на издателство „Лист“, „прожектира“ точно такъв филм в порядъка на 96 страници. Като при това съчетава уж несъчетаемото – бавен разказ за неща, които се случват на бързи обороти.

Действието в романа се задвижва в минутите преди сън на главния герой – всяка вечер той си спомня до най-малките детайли разговорите от деня. Днес е ред на размисъл за случаен филм по телевизията, при това гледан откъслечно от двама приятели… Конфликтът започва от твърдението на единия, че няма разлика между актьора и героя на филма и че изобщо не е неправдоподобно изпод кожите, с които е облечен един планински козар, да се подава златният ролекс на холивудската звезда.

В „Разговорите“ се преплитат няколко времена и реалности, а разказът в разказа изскача, подобно на матрьошка, от друг разказ. В повествованието такива руски кукли няма, но пък името на Путин изниква от анализ на ситуацията в Украйна и положението в региона. Не се минава без местни заговори и олигарси. Съспенсът се усилва и заради отровни водорасли от дълбините на морето и от един труп на коза, пила „дехидратираща” вода.

Тази книга е за всички, които са актьори, или мечтаят да бъдат такива – тънката ирония на Сесар Айра между редовете ще им извика усмивка „под мустак”. Романът е и за онези, които обичат разговорите и са способни да ги разтягат до безкрайност, за да удължат удоволствието от общуването. Потокът на съзнанието на героя/автора увлича читателя в ребуси на въображението и го убеждава, че изкуството да се поддържа разговор е поне толкова важно, колкото изкуството да поддържаш мотоциклет.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg