Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Книга за забраняването на книги в училищата забранена в училища във Флорида

Изданието на Алън Грац от 2017 г. „учи на бунт“, опасяват се от организацията „Майки за свобода“

В последните години купчината със заглавия, забранени в училищата в САЩ, расте. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Книга за забраняването на книги в училищата забранена в училища във Флорида

В последните години купчината със заглавия, забранени в училищата в САЩ, расте. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Книга за забраняването на книги в училищата бе забранена от училищен съвет във Флорида, съобщава „Гардиън“. Детското издание „Забранете тази книга“ на Алън Грац вече не може да се намери в училищните библиотеки в окръг Индиън Ривър.

Книгата на Грац е публикувана през 2017 г. и влезе в списъка със забранени книги след гласуване миналия месец. Главен героя в нея е четвъртокласничката Ейми, която се опитва да заеме от училищната библиотека любимата си книга. В отговор обаче библиотекарката ù обяснява, че това не е възможно заради родителите на нейни съученици, които намерили заглавието за неподходящо. Ейми обаче не се отказва и решава да създаде своя тайна библиотека със забранени произведения, започвайки „неочаквана война за забраната на книги, цензурата и кой има правото да решава какво могат да четат тя и връстниците ú“, става ясно от описанието на сюжета в сайта на писателя.

Както понякога се получава, животът имитира изкуството и „Забранете тази книга“ е била предложена за забрана от Дженифър Пипин, родител на дете в щата и председател на организацията с крайнодесни възгледи „Майки за свобода“. С 3 на 2 гласа заглавието вече няма да се предлага в училищните библиотеки, защото прави препратки към други „неподходящи“ книги и освен това „учи на бунт срещу властта на училищния съвет“, пише местното издание „Tallahassee Democrat“.

„Майки за свобода“ е с голямо влияние в училищните окръзи в цяла Америка – според доклад на „ПЕН Америка“ членове и симпатизанти на организацията стоят зад 81% от случаите на забранени заглавия в САЩ, при това само в периода между юли 2022-а и юни 2023 г.

Пред „Tallahassee Democrat“ Грац изтъква иронията на ситуацията:

„Забраняват тази книга, защото говори за книги, които вече са били забранени и за забрана на книги въобще. Със сигурност знаят какво правят и може би дори се срамуват, по тази причина не искат на училищните рафтове книга, която ги предизвиква“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС