Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Сериалът за Боба Фет най-успешен, когато Боба Фет не е на екран

Със само един епизод до края на първия сезон, сериалът се отдалечава от главния си персонаж, но това изглежда като работещ подход

Люк Скайуокър като млад и бебето Грогу, които напълно засенчват Боба Фет в „Книга на Боба Фет“. Снимка: Стопкадър - Сериалът за Боба Фет най-успешен, когато Боба Фет не е на екран

Люк Скайуокър като млад и бебето Грогу, които напълно засенчват Боба Фет в „Книга на Боба Фет“. Снимка: Стопкадър

Копнежът по носталгията е най-силният коз на „Книгата на Боба Фет“ – най-новият сериал от междузвездната вселена. След колебливото си начало, историята на наемника, поел контрола над престъпната империя на Джаба на планетата Татуин, стигна до своята кулминация в епизод 6, излъчен на 2 февруари. След като бе изпаднал в немилост след третия си епизод, сериалът успя да си върне вниманието на публиката и критиката седмица преди големия финал на 9 февруари.

Шоурънърът Джон Фавро е избрал интересен подход за това – предположенията на критиците още след първия епизод на сериала, че Боба Фет ще се окаже само заместител на Мандалореца, докато сериалът не се завърне на екран малко по-късно през годината, се оказаха по-скоро верни. Парадоксално, най-добре оцененият епизод на „Книгата на Боба Фет“ досега (9,6/10 в IMDb) почти не включваше главния герой, дал заглавието на продукцията. А предишният – пети епизод, който се радва на не по-лоша оценка (9,4) дори изцяло го изключи от действието, отбелязва IGN.

Вместо това централно място в сюжета неочаквано заеха няколко всеобщи любимци от всички краища на галактиката – на екран се завръщат бебето Грогу; Дин Джарин, когото интернет познава просто като Мандалореца; Асока Тано, която предстои да получи собствен спиноф сериал, според източници, както и един неочакван персонаж – младият Люк Скайуокър (компютърно подмладен Марк Хамил).

Последните два епизода са нищо друго освен не особено добре прикрит опит на шоурънърите да угодят на огромната фенбаза на „Междузвездни войни“, гласи консенсусното мнение на критиката. Сюжетът на „Книгата на Боба Фет“ се отдалечава все повече от централния си герой, но това не е задължително лош подход, отбелязва Хана Инес Флинт от IGN. Топлата връзка между Дин Джарин и Грогу едва ли скоро ще омръзне на зрителите, нито пък детайлите около майсторката на джедайския меч Асока. Това не означава, че светът на „Междузвездни войни“ е имунизиран срещу изтъркване на персонажите си, дори напротив:

„Разбирам, че Люк е супер готин и се зарадвах да го видя в новата трилогия филми, но предвид колко се разшири вселената на „Междузвездни войни“, особено с комиксите, книгите и анимирания сериал, може ли вече да оставим семейство Скайуокър на страна? Или – ако става дума за игралните продукции – да ги запазим в периферията с малки епизодични роли, вместо да разтягаме сцените с тях в услуга на феновете за сметка на вълнуващи и нови истории?“, пита критичката в ревюто си.

Шести епизод бе една лоша глава от „Книгата на Боба Фет“, но много добър епизод от „Мандалореца“, обобщава тя.

Един от особено вълнуващите моменти е и завръщането на Коб Вант (Тимоти Олифант) в наратива на новия сериал – шерифът, който даде на Дин Джарин бронята на Боба Фет, след като наемникът му помогна със сразяването на проблемен дракон в един от епизодите на „Мандалореца“, припомня „Варайъти“.

„Това, което липсваше в епизода обаче, бяха репликите на Боба Фет. Със само един епизод до края на сезона, каквато и драматични инерция да бе набрал Фет, тя вече е предадена в ръцете на персонажи като Мандо и Коб Вант. Но засега остава чувството, че „Книгата на Боба Фет“ вече е изместила фокуса си от персонажа, който се предполагаше, че трябва да бъде в основата ѝ“, казва Адам Б. Вери, критик от изданието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах