POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Книги на Харуки Мураками и Стивън Фрай ще бъдат изгорени заради ЛГБТ закона в Русия

В списъка, изпратен до московските библиотеки, има 53 заглавия

От глоба са застрашени дори хората, които разпродават личните си библиотеки. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Книги на Харуки Мураками и Стивън Фрай ще бъдат изгорени заради ЛГБТ закона в Русия

От глоба са застрашени дори хората, които разпродават личните си библиотеки. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Харуки Мураками, Стивън Фрай, Сара Уотърс, Майкъл Кънингам, Едуард Лимонов са част от авторите, чиито книги ще бъдат иззети от московските библиотеки и изгорени, съобщават литературният журналист Сергей Лебеденко и сайтът „Медуза“.

На 16 декември в библиотеките на Москва е получен списък със забранени книги заради влизането в сила на новия закон за забрана на ЛГБТ пропапаганда. В списъка засега са 53 книги на руски и световни автори. В раздела „причини за отписването“ е написано „по други причини“. Литературният публицист Лебеденко твърди в свой пост в Телеграм, че книгите няма да бъдат скрити в хранилищата, а е предписано да бъдат изпратени за макулатура и в крайна сметка – изгорени.

Много книги, противоречащи според властите на закона за пропаганда на ЛГБТ, вече са иззети от руските книжарници. Издатели като Олег Новиков, който ръководи едно от най-големите руски издателства „Ексмо-АСТ“, предупреждават, че в зоната на риска е поне половината от наличната литература, например почти всички произведения на Виктор Пелевин, дори биографията на Чайковски.

Законът за забрана на ЛГБТ пропагандата в Русия е в сила от 5 декември. За нарушение се налага глоба 5 милиона рубли (около 70 хил. евро).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg