Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Книги на свобода завладяват градските пространства

Инициативата цели масов буккросинг за Световния ден на книгата

Заедно с инициативата се провежда и съпътващ конкурс за детска рисунка на ученици от I до IV клас.  - Книги на свобода завладяват градските пространства

Заедно с инициативата се провежда и съпътващ конкурс за детска рисунка на ученици от I до IV клас.

София и други български градове ще бъдат завладяни от свободни книги за Световния ден на книгата и авторското право на 23 април. Инициативата „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ се организира за втора поредна година. Целта е постигането на максимален брой книги, пуснати „на свобода“ на принципа на буккросинга – оставянето на книги на определени места в градове или сред природата и проследяването на новия живот, който заживяват в ръцете на бъдещите си собственици.

В кампанията като участници може да се включат издателства, граждански организации, културни центрове, но най-вече – читатели любители.

Всичко, което те трябва да сторят, е да регистрират книгите, които предстои да освободят, на сайта www.bookcrossing.com. Там ще получат уникален код – BCID, който трябва да залепят върху съответните книги, а след това на 23 април да ги пуснат в обществените пространства на града, в който живеят, в официалните буккросинг зони (които са налични в сайта по-горе) или на други, подбрани специално от тях, места.

Заедно с инициативата се провежда и съпътващ конкурс за детска рисунка на ученици от I до IV клас. Надсловът е „Книги – пътешественици“, а малчуганите могат да развихрят въображението си за свободните книги и техните приключения по света. Крайният срок за изпращане на рисунките е 24 април на адрес – гр. София 1799, до поисква за Милена Тошкова Златарова (за конкурса).

Няма ограничения за материалите, инструментите или техниката за рисуване, но е препоръчително рисунките да са цветни. Форматът пък следва да е А4 или А3. Наградите за печелившите са осигурени от издателствата „Фют“, „Софтпрес“ и „Милениум“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90