Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Книги на Токарчук, разкъсани от нейни противници, отиват на търг

Приходите ще отидат в подкрепа на ЛГБТК+ каузи в Полша

Олга Токарчук е добре позната със своите антиправителствени настроения. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Книги на Токарчук, разкъсани от нейни противници, отиват на търг

Олга Токарчук е добре позната със своите антиправителствени настроения. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук застана срещу полските националисти, унищожили копия на нейни произведения. Писателката ще предложи на търг обезобразените книги, а приходите от него ще отидат в подкрепа на ЛГБТК+ каузи, съобщава „The Calvert Journal“, онлайн издание, изцяло посветено на източноевропейската култура.

Пандемичните ограничения са се оказали благоприятна среда за опитите на полското правителство да задуши протестите против забраната за аборт в страната, казва Токарчук в скорошно интервю пред „Кориере дела Сера“. В същия разговор тя споменава още репресиите срещу продемократичното движение в Беларус:

„Беларус е пример за това, че режимите се чувстват по-сигурни в тази нова ситуация на световна пандемия: общество, което се страхува, се поддава по-лесно на забрани и заповеди“.

Интервюто, както и цялостното ѝ критично отношение към властта в Полша, предизвика защитниците на правителството да започнат кампания по унищожаване на книгите ѝ. 31 копия с откъснати или нарушени корици или книжни тела по-късно са били изпратени на писателката. Тъкмо те ще се появят на търг в подкрепа на ЛГБТК+ общността в Полша.

„Засрамете се – обърнаха се към вандалите организаторите на аукциона. – Както бе обещано всички книги ще отидат на търг. Приходите ще бъдат дарени на организации, които подкрепят ЛГБТК+ общността. Идеята да помогнем на хора, които са обект на преследване от хора като вас (и от системата, която подкрепяте) чрез продажбата на символ на същинската злоба ще разшири дискусията.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90