Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Книги от „Зелени библиотеки“ отново в парковете на София

Над 1500 тома могат да бъдат заемани в Борисовата и Градската градина, парковете „Гео Милев“, Южния, Западен, Зоопарка и др.

Борисовата градина - една от локациите на „Зелени библиотеки“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Книги от „Зелени библиотеки“ отново в парковете на София

Борисовата градина - една от локациите на „Зелени библиотеки“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Парковете на София за седми път ще станат „Зелени библиотеки“ – кампанията на Столична библиотека за насърчаване на четенето. Мобилната библиотека „Библиобус“ ще предложи на софиянци 1500 тома от съвременни и класически български и чужди автори. Всички желаещи могат да получат безплатна читателска карта за Столичната библиотека.

Кампанията започва на 31 юли в Северен парк и ще продължи до 29 август пред хижа „Алеко“ на Витоша. За пръв път са включени и реновираният Западен парк, както и Зоологическата градина. Останалите са познатите локации Градската и Борисовата градина, парковете „Гео Милев“, „Света Троица“, Заимов, Южния.

В инициативата, провеждана от 2015 г. до днес, участват известни български поети, писатели, музиканти, артисти, художници, а партньори на библиотеката са популярни издателства, публични институции, неправителствени и творчески сдружения. Равносметката за всички тези години е 7 хиляди нови читатели, записани в Столична библиотека. Общо досега „Зелени библиотеки“ са били посетени от 45 хиляди души.

Продължава кампанията „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. През 2020 г. благодарение на нея бяха дарени над 1400 книги. Посетителите ще могат да оставят своя прочетена книга и да вземат ново издание. Към шестте къщички за книги, разположени на знакови места на Витоша за кампанията „Зелени библиотеки“, ще бъде прибавена и нова, в Зоопарка, заредена с атрактивни издания.

За децата, освен книги, ще има и образователни STEM игри и програмиране с роботчета – пчели, както и корейските популярни традиционни игри тухо и ют.

Предвидени са няколко тематични изложби. Документалната изложба с архивни материали от фонда на Столична библиотека „Из парковете на София – минало и настояще“ включва любопитни фотоси и документи от създаването и историята на софийските паркове.

В Зоопарка на 15 август ще бъде представена изложба от ценни издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология, между които една от най-големите и скъпи книги в света от 30-те години на XIX век. „Птиците на Америка“ има внушителни размери – колкото половин човешки ръст. Посетителите ще могат да видят и първия определител на птиците в България от 1909 г., както и библиофилски издания на учебници по зоология от средата на XIX век.

На 29 август пред хижа „Алеко“ на Витоша ще може да се разгледа изложбата „Поздрав от София“, в която са представени старинни илюстровани литографски картички с емблематични гледки от столицата от края на XIX – началото на XX в.

В софийските паркове ще звучи също поезия и музика. Ще участват поетите Георги Константинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Иван Христов, Георги Гаврилов, Емануил А. Видински и др. Ще свири група „Гологан”.

Локациите, където можете да намерите всеки уикенд „Зелените библиотеки“ между 10 и 14 часа:

31 юли (събота) – Северен парк
1 август (неделя) – Борисова градина
7 август (събота) – парк „Заимов“
8 август (неделя) – парк „Гео Милев“
14 август (събота) – Южен парк
15 август (неделя) – Зоопарк
21 август (събота) – Градска градина
22 август (неделя) – парк „Света троица“
28 август (събота) – Западен парк
29 август (неделя) – парк Витоша, пред хижа „Алеко“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС