Книги за коронавируса заливат „Амазон“

Анонимни издания и наръчници как да си направим антибактериален гел у дома, изследвания, копирани от онлайн публикации и от препоръките на властите

Някои от най-търсените книги по темата „COVID-19“ в „Амазон“ - Книги за коронавируса заливат „Амазон“

Някои от най-търсените книги по темата „COVID-19“ в „Амазон“

Докато коронавирусът бързо се разпространява по света, не само здравните специалисти и политиците са по-заети от обикновено. Търговският гигант „Амазон“ е залят с лошо съставени книги самиздат и наръчници, плагиатствани директно от препоръките на властите. Вече са отказани „десетки хиляди“ опити на „лоши актьори“, които искат да повишат цените на продукти с ликовете си, като например маски за лице или антибактериални гелове, съобщава „Гардиън“.

Новото предизвикателство са десетки книги, публикувани без издателство от авторите си, които се опитват да превърнат заразата и страховете от нея в търговия. Техните характеристики са долу-горе едни и същи – обикновено са по-кратки от 100 страници, издадени са през последните седмици и обещават на разтревожените читатели начини за предотвратяване на вируса.

В британския клон на „Амазон“ сред най-търсените издания е „Коронавирус“ на Корби Йанг – книга от 44 страници, която обещава да отговори на въпросите „как е бил идентифициран вирусът и какви мерки са предприети досега“. Голяма част от текста на страниците е директно копиран от безплатни публикации в интернет.

Подобна е ситуацията с изданието „Епидемията от коронавирус в Ухан 2020“, което твърди, че е „базирано на сигурни клинични данни и изследвания, за да ви помогне да разберете по-добре коронавируса, който се разпространява днес“. Някои от книгите съдържат непроменени текстове от новинарските емисии или от сайтовете на здравните министерства.

Сред по-оригиналните са „Защо да се тревожите да си купувате антибактериален гел, когато можете да си направите у дома?“ на Аманда Кинг, налична от 7 март. Детската книга „Малкият Корона крал“ обяснява вируса по „деликатен и позитивен начин и има щастлив край“, докато „Коронавирус зомбита 1: Апокалипсисът на живите мъртви“ разказва за ваксина за болестта, която веднъж инжектирана в тялото превръща болните в ходещи трупове. Дълъг едва 20 страници, романът обещава „сцени на насилие, пистолети, ругатни и графични сцени със зомбита, които някои може да се сметнат за неприятни“.

От „Амазон“ съобщават, че премахват от платформата си заглавията, които не отговарят на политиката им. Компанията отдавна се бори с плагиатстваните електронни книги – миналата година проблемът отново бе повдигнат в публичното пространство, когато няколко по-познати автори обвиниха бразилски писател в плагиатство.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg