Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Книги за коронавируса заливат „Амазон“

Анонимни издания и наръчници как да си направим антибактериален гел у дома, изследвания, копирани от онлайн публикации и от препоръките на властите

Някои от най-търсените книги по темата „COVID-19“ в „Амазон“ - Книги за коронавируса заливат „Амазон“

Някои от най-търсените книги по темата „COVID-19“ в „Амазон“

Докато коронавирусът бързо се разпространява по света, не само здравните специалисти и политиците са по-заети от обикновено. Търговският гигант „Амазон“ е залят с лошо съставени книги самиздат и наръчници, плагиатствани директно от препоръките на властите. Вече са отказани „десетки хиляди“ опити на „лоши актьори“, които искат да повишат цените на продукти с ликовете си, като например маски за лице или антибактериални гелове, съобщава „Гардиън“.

Новото предизвикателство са десетки книги, публикувани без издателство от авторите си, които се опитват да превърнат заразата и страховете от нея в търговия. Техните характеристики са долу-горе едни и същи – обикновено са по-кратки от 100 страници, издадени са през последните седмици и обещават на разтревожените читатели начини за предотвратяване на вируса.

В британския клон на „Амазон“ сред най-търсените издания е „Коронавирус“ на Корби Йанг – книга от 44 страници, която обещава да отговори на въпросите „как е бил идентифициран вирусът и какви мерки са предприети досега“. Голяма част от текста на страниците е директно копиран от безплатни публикации в интернет.

Подобна е ситуацията с изданието „Епидемията от коронавирус в Ухан 2020“, което твърди, че е „базирано на сигурни клинични данни и изследвания, за да ви помогне да разберете по-добре коронавируса, който се разпространява днес“. Някои от книгите съдържат непроменени текстове от новинарските емисии или от сайтовете на здравните министерства.

Фантастико

Сред по-оригиналните са „Защо да се тревожите да си купувате антибактериален гел, когато можете да си направите у дома?“ на Аманда Кинг, налична от 7 март. Детската книга „Малкият Корона крал“ обяснява вируса по „деликатен и позитивен начин и има щастлив край“, докато „Коронавирус зомбита 1: Апокалипсисът на живите мъртви“ разказва за ваксина за болестта, която веднъж инжектирана в тялото превръща болните в ходещи трупове. Дълъг едва 20 страници, романът обещава „сцени на насилие, пистолети, ругатни и графични сцени със зомбита, които някои може да се сметнат за неприятни“.

От „Амазон“ съобщават, че премахват от платформата си заглавията, които не отговарят на политиката им. Компанията отдавна се бори с плагиатстваните електронни книги – миналата година проблемът отново бе повдигнат в публичното пространство, когато няколко по-познати автори обвиниха бразилски писател в плагиатство.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах