Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Книги за коронавируса заливат „Амазон“

Анонимни издания и наръчници как да си направим антибактериален гел у дома, изследвания, копирани от онлайн публикации и от препоръките на властите

Някои от най-търсените книги по темата „COVID-19“ в „Амазон“ - Книги за коронавируса заливат „Амазон“

Някои от най-търсените книги по темата „COVID-19“ в „Амазон“

Докато коронавирусът бързо се разпространява по света, не само здравните специалисти и политиците са по-заети от обикновено. Търговският гигант „Амазон“ е залят с лошо съставени книги самиздат и наръчници, плагиатствани директно от препоръките на властите. Вече са отказани „десетки хиляди“ опити на „лоши актьори“, които искат да повишат цените на продукти с ликовете си, като например маски за лице или антибактериални гелове, съобщава „Гардиън“.

Новото предизвикателство са десетки книги, публикувани без издателство от авторите си, които се опитват да превърнат заразата и страховете от нея в търговия. Техните характеристики са долу-горе едни и същи – обикновено са по-кратки от 100 страници, издадени са през последните седмици и обещават на разтревожените читатели начини за предотвратяване на вируса.

В британския клон на „Амазон“ сред най-търсените издания е „Коронавирус“ на Корби Йанг – книга от 44 страници, която обещава да отговори на въпросите „как е бил идентифициран вирусът и какви мерки са предприети досега“. Голяма част от текста на страниците е директно копиран от безплатни публикации в интернет.

Подобна е ситуацията с изданието „Епидемията от коронавирус в Ухан 2020“, което твърди, че е „базирано на сигурни клинични данни и изследвания, за да ви помогне да разберете по-добре коронавируса, който се разпространява днес“. Някои от книгите съдържат непроменени текстове от новинарските емисии или от сайтовете на здравните министерства.

Сред по-оригиналните са „Защо да се тревожите да си купувате антибактериален гел, когато можете да си направите у дома?“ на Аманда Кинг, налична от 7 март. Детската книга „Малкият Корона крал“ обяснява вируса по „деликатен и позитивен начин и има щастлив край“, докато „Коронавирус зомбита 1: Апокалипсисът на живите мъртви“ разказва за ваксина за болестта, която веднъж инжектирана в тялото превръща болните в ходещи трупове. Дълъг едва 20 страници, романът обещава „сцени на насилие, пистолети, ругатни и графични сцени със зомбита, които някои може да се сметнат за неприятни“.

От „Амазон“ съобщават, че премахват от платформата си заглавията, които не отговарят на политиката им. Компанията отдавна се бори с плагиатстваните електронни книги – миналата година проблемът отново бе повдигнат в публичното пространство, когато няколко по-познати автори обвиниха бразилски писател в плагиатство.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах