Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Книги за пластмаса в София

За четвърта поредна година получаваме четива срещу отпадъци

Срещу един килограм книга, предаващият получава една книга. - Книги за пластмаса в София

Срещу един килограм книга, предаващият получава една книга.

Кампанията „Книги за смет“, в която срещу килограм пластмасови отпадъци получаваме книга по избор, се провежда за четвърти път в София. Днес от 10 часа пред Паметника на Съветската армия  всеки желаещ може да предаде полиетиленови изделия и да получи срещу това литература.

Акцент тази година са три нови книги в селекцията – „Макс и Мориц“ на Вилхелм Буш, „Война на световете“ на Хърбърт Уелс и „Тайната градина“ на Франсис Ходжсън Бърнет. Те стоят редом до книги, предлагани и в минали години – като „Том Сойер“ на Марк Твен, „Дивото зове“ на Джек Лондон, „Магьосникът от Оз“ на Лиман Франк Баум, някои от които специално отпечатани от „Смарт Букс“ и галерия „Кредо Бонум“, които стоят зад „Книги за смет“.

Срещу един килограм книга, предаващият получава една книга. Максимално обаче може да вземе най-много две, за да има за колкото се може повече хора. Количеството предаден отпадък обаче е неограничено.

Приемат се само пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, обясняват организаторите. Найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки също са сред списъка с пластмасови изделия, за които ще може да се получи книга.

Следващия уикенд инициативата продължава в Плевен, на 24 април – във Велико Търново, на 14 май – в Бургас, а на 22 май кампанията завършва в Кюстендил.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg