Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Днес книги за смет – два пункта в София

Инициативата е в столицата за трета поредна година

Инициативата в София е пред Паметника на Съветската армия и The Mall. - Днес книги за смет – два пункта в София

Инициативата в София е пред Паметника на Съветската армия и The Mall.

Върни килограм пластмасови отпадъци и в замяна вземи безплатна книга! Инициативата „Книги за смет“ е в София за трета поредна година. Тази неделя това става от 10 до 13 часа на две места в столицата – пред Паметника на Съветската армия и пред The Mall на бул. „Цариградско шосе“.

Участниците в кампанията ще получат талон за безплатна книга от предварително подбрани заглавия срещу 1 килограм пластмаса. За предадени 2 или повече килограма ще има и втори талон, но трети няма да се предоставя независимо от обема на отпадъците, за да може да се възползват повече хора, обясняват организаторите.

За предаване са подходящи: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира; кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко; туби и шишета от козметика и санитарни продукти; пластмасови чаши и тарелки (почистени от остатъците от храна), палета и каси; найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио; пластмасови играчки. Те трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Сред избраните заглавия са „Магьосникът от Оз“ на Лиман Франк Баум, „Приключенията на Том Сойер“ на Марк Твен, „Дивото зове“ на Джек Лондон. Включени са още „Пътят на Сантяго“ на Момчил Савов, пролетните приказки на Ханс Кристиян Андерсен, както и книги за астрология и здраве.

За най-малките са предвидени заглавия като детската книжка „Мистър Фини и загадката сред дърветата” и поредицата от романи „книга за татковци“ на Иван Раденков, насочена към деца между 5 и 105 годинки. Книжките с приключения на Унки Марлюнки са изпъстрени с над 200 авторски рисунки на художничката Лили Ламер и ще бъдат част от кампанията във всички градове.

Организаторите обаче предупреждават, че количествата са ограничени и е възможно някои заглавия да бъдат изчерпани преди официалния край на кампанията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg