Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Книгите, които никога няма да прочетем

„Бъдещата библиотека“ е капсула на времето, в която са запечатани ръкописи на Маргарет Атууд, Елиф Шафак, а сега и на Хан Канг

Текстовете в „Бъдещата библиотека“ ще се съхраняват в библиотека в Осло, Норвегия, до 2114 г. - Книгите, които никога няма да прочетем

Текстовете в „Бъдещата библиотека“ ще се съхраняват в библиотека в Осло, Норвегия, до 2114 г.

Най-тайната библиотека в света не се държи в трезор и не се пази от мускулести здравеняци – единственото, което охранява книгите в нея е контейнер в библиотеката в Осло. Но, подобно на капсула на времето, те ще могат да се прочетат едва след сто години, разказва „Гардиън“.

Инициативата „Бъдещата библиотека“ е на шотландката Кейти Патърсън и започва през 2014 г. Тя всяка година кани по един автор да се включи в проекта ѝ, като ѝ предаде ръкопис за книга. Всеки текст е четен само от своя автор и никой друг не знае тематиката или жанра на произведението. Книгите ще бъдат отпечатани 100 години след началото на проекта – през 2114 г. , когато посадените за инициативата смърчове край Осло ще бъдат отразяни и с хартията, произведена от тях, ще се отпечатат книгите.

Авторите, поканени да се включат в проекта на Патърсън, засега са Маргарет Атууд, Дейвид Мичъл, Елиф Шафак и исландският писател и поет Сьон. Тази година към тях се присъединява южнокорейската писателка Хан Канг, спечелила „Ман букър“ за книгата „Вегетарианецът“.

Патърсън казва, че проектът е „живо, дишащо, органично произведение на изкуството, развиващо се в продължение на 100 години“.

„Сто години не са много в космически мащаб – твърди авторката на инициативата. – Въпреки това, след много години, времетраенето на човешкия живот от 100 години ще бъде много по-приемливо. Това е много повече от настоящата продължителност на живота, но достатъчно близо, за да се изправим лице в лице с него и да го разберем.“

Канг приема „Бъдеща библиотека“ като проект за времето:

„Когато двойка сключва брак в Корея, хората им пожелават да живеят заедно „100 години“. Звучи като цяла вечност. Не мога да живея още 100 години, разбира се. Никой, когото обичам, също не може. Този факт ме накара да се замисля за жизненоважна част от живота ми. Защо пиша? На кого говоря, когато пиша?“.

В по-голям мащаб работата на Патърсън се занимава със съдбата на книгите на хартиен носител, смята писателката.

„Бих искала да се помоля за съдбата на хората и книгите. Дано доживеят да се прегърнат едни други, дори след 100 години, въпреки че не са достигнали вечността“, казва Канг.

По думите на Патърсън, южнокорейска авторка е избрана за „Бъдещата библиотека“, защото „разширява погледа ни към света“. Комисията от експерти, която всяка година избира автор, споделя, че критериите им изискват писателят да има забележителен принос към литературата. Работата му трябва да улавя въображението както на това поколение, така и на следващото.

Канг ще предостави ръкописа си на Патърсън на церемония в норвежката гора, където растат дърветата за тази бибиотека, през месец май.

„Колко странно е да мисля за своя глас – замлъкнал за дълго време – изведнъж събуден, след 100 години – коментира Маргарет Атууд при предаването на своя ръкопис през 2015 г. – Какво ще е пръвото нещо, което този глас ще каже, когато една все още невъплътена ръка го извади от контейнера и го отвори на първата страница?“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС