СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Книгите, които (почти) никой не довършва

Сред тях са „Параграф 22“ на Джоузеф Хелър, „Властелинът на пръстените“ на Толкин и „Одисей“ на Джойс

Колко от книгите, които си купихме на Пролетния базар на книгата пред НДК тази година, успяхме да прочетем докрай? Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Книгите, които (почти) никой не довършва

Колко от книгите, които си купихме на Пролетния базар на книгата пред НДК тази година, успяхме да прочетем докрай? Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Цундоку е термин на японски, който описва онзи вреден навик на хората да си купуват много книги и после да ги трупат в непрочетена купчинка. На български специална дума за това няма, но всеки може да се признае за виновен в „престъплението“ – а симптомите на рецидивистите са загуба на интерес, прекалено много работа, липса на свободно време, по-интересни занимания, страх от обема на книгата и прочие.

Затова е трудно да се направи статистика колко от книгите, които всеки започва, си остават незавършени. „Индипендънт“ обаче прави опит да събере в кратък списък някои от най-неглижираните през различните години книги, според данни от платформата „Гудрийдс“.

Топ 5 на недочетените класики за 2013 г.:

1. „Параграф 22“ от Джоузеф Хелър
2. „Властелинът на пръстените“ от Дж. Р. Р. Толкин
3. „Одисей“ от Джеймс Джойс
4. „Моби Дик“ от Херман Мелвил
5. „Атлас изправи рамене“ от Айн Ранд

По-лесно е да се направят извадки за кратък период от време. „Индипендънт“ събира и най-често изоставяните книги за всички времена.

Топ 5 на най-изоставяните книги:

1. „Вакантен пост“ от Дж. К. Роулинг
2. „Петдесет нюанса сиво“ от Е. Л. Джеймс
3. „Яж, моли се и обичай“ от Елизабет Гилбърт
4. „Момичето с драконова татуировка“ от Стиг Ларшон
5. „Зла“ от Грегъри Макгуайър

Като помощник при създаването на подобни класации се използва „индексът Хокинг“, който обаче не се слави с достоверност. Измисля го професорът по математика Джордън Елънбърг полу на шега, тъй като разчита на факта колко близо до края на една книга са хората, четящи на електронен носител, маркирали пасаж. Използвайки този фактор, начело в Топ 5 с недовършени книги за юли 2014 г. излиза книга на Хилари Клинтън(в скоби е показан процентът читатели, стигнали до края на произведението).

Топ 5 на недовършените книги през юли 2014 г.:

1. „Трудни избори“ от Хилари Клинтън (1,9%)
2. „Капиталът“ от Тома Пикети (2,4%)
3. „Безкрайна шега“ от Дейвид Фостър Уолъс (6,4%)
4. „Кратка история на времето“ от Стивън Хогинг (6,6%)
5. „Мисленето“ от Даниел Канеман (6,8%)

„Петдесет нюанса сиво“ е завършена от 25,6% читатели на електронен носител, а „Щиглецът“ на Дона Тарт е прочетена докрай от 98,5%.

В списание „Новата република“ също са правили опити да изнамерят книгите, които много читатели започват, но малко от тях успяват да завършат. През 1934 г. Малкъм Коули се допитал до няколко добре познати американски писатели и литературни критици, за да предложат заглавията, за които хората трябва да знаят повече. Получените резлутати той събира в две статии: „Хубавите книги, които почти никой не е чел“ и „Повече за неглижираните книги“. Там попадат и петте книги, препоръчани от Франсис Скот Фицджералд и те наистина са малко известни. Влизат непревеждани у нас заглавия на Натаниъл Уест, Едмънд Уилсън, Томас Бойд…

Добър (и достоверен) начин да се проследят изоставените книги е сайтът „Neglected Books“ („Неглижирани книги“), който включва „статии и списъци за променящите се вълни във вкуса на критиката и читателите“. Там може да откриете дългия „Списък на неглижираните книги“ и отделна секция със „справедливо неглижирани“ издания. За всеки един посочен пример има и изчерпателно ревю с аргументация в подкрепа на мнението на автора.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90