Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Книгите напускат площад „Славейков“

Ремонтът започва до броени дни

В четвъртък вечерта почти всички щандове вече бяха изнесени от площад „Славейков“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Книгите напускат площад „Славейков“

В четвъртък вечерта почти всички щандове вече бяха изнесени от площад „Славейков“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Славейков“ от години не е бил толкова широк и празен – днес от източната част бе изнесена и последната книжна сергия, а от западната демонтират последните щандове. След броени дни започва ремонтът на емблематичния столичен площад. 

Масите с книги, които изпълваха пространството, се местят на нов временен адрес – в градинката пред хотел „Рила“. Там ще бъдат кашоните със стари и нови издания поне до есента, когато се очаква да приключи ремонтът на „Славейков“. След това книгите ще се завърнат и площадът ще върне своя артистичен облик.

Търговците демонтират и последните сергии. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

След ремонта книжният пазар на „Славейков“ няма да бъде целогодишен, а само през уикенда, и сергиите ще бъдат редуцирани. След реконструкцията ще останат 15. По думите на главния архитект на София Здравко Здравков, идеята е да се освободи пространство за провеждане на културни събития.

Проектът за новия площад „Славейков“. Снимка: А.Д.А

Новите маси ще бъдат ъглови и всеки модул ще може да бъде обслужван от двама търговци. Ще бъдат разположени под навесите.

От плановете на архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А става ясно, че фонтанът ще остане на площада, а край него ще бъдат наредени метални пейки. В близост ще има чешмичка.

Масите за книги ще бъдат разположени под навеси: Снимка: А.Д.А

На „Славейков“ ще бъдат поставени вело стоянки и вело гардероби, ще има и Wi-Fi. Вместо колчетата срещу паркиране ще бъдат поставени гранитни кубчета.

Сред интересните нововъведения са подземните контейнери за боклук, които ще бъдат разположени на пресечките на „Графа“ – „Гладстон“, „Солунска“, „Дякон Игнатий“, „Луи Леже“.

От „Алабин“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ улицата ще бъде постлана с двуцветна гранитна настилка, която ще разшири визуално пространството чрез ромбоидни мотиви и премахване на бордюрите. Шумът от трамваите ще бъде потушен чрез полагане на „гумени легла“ на релсите. А шосето за автомобили ще бъде „очертано“ с вградени в настилката лампи.

Настилката ще е еднаква по „Графа“ от „Алабин“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви. Снимка: А.Д.А

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg