Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Книгите ни събират прах? Да ги дарим на българите в Лион

Набират се класици за библиотеката „Отец Матей – Миткалото“ във френския град

Тези книги вече са орисани да заминат за Франция. Снимката е на Георги Цветков, който ги дарява за каузата. - Книгите ни събират прах? Да ги дарим на българите в Лион

Тези книги вече са орисани да заминат за Франция. Снимката е на Георги Цветков, който ги дарява за каузата.

Благородна книжна инициатива на журналисти и граждани набира популярност в интернет с целта да осигури добре снабдена библиотека на български език за нашенците в Лион. Двигател на каузата е Жан Соломонов, който живее във френския град вече четвърт век.

Библиотеката в Лион, където живеят около 5 хиляди българи, ще се намира в магазина на друг нашенец там – Стефан Велков. Тя ще носи името на монаха възрожденец отец Матей Преображенски – Миткалото.

Призивът е всеки, който има възможност, да се включи в инициативата – стига да има желание, както и повече от нужните томове в библиотеката си, по няколко издания на една и съща творба, книги, които просто стоят по рафтовете и събират прах…

Търсят се предимно класици – български и чужди, а купчинките с книги се носят в бившето кино „Левски“ на бул. „Янко Сакъзов“ в София, където днес се намира „Сити Марк Център“. Там се събират и даренията, преди да поемат към новите си читатели.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС