Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Книгите с по-нисък ДДС само за година и половина

Намаляват ставката на 9% за хартиените и електронните издания, учебниците и нотите

Снимка: Площад Славейков - Книгите с по-нисък ДДС само за година и половина

Снимка: Площад Славейков

ДДС за хартиени и електронни книги става 9 процента, но само до края на 2021 г., предвижда проектът за промяна на Закона за данъка добавена стойност, който ще бъде предложен за гласуване на първо четене в Народното събрание на 22 май.

Според вносителите, това ще причини загуби в бюджета в рамките на 7 млн. лв. за 2020 и 13 млн. лв. за 2021 г.

По-нисък данък ще се плаща за книгите, разпространявани на физически или електронен носител, или и двете. По-ниската ставка важи и за учебници, детски книжки за оцветяване, както и ръкописни или печатни нотни издания.

Действието на закона ще приключи на 31 декември 2021 г. Не е ясно как ще се продават след края на 2021 г. книжните издания, които са реализирани при по-ниската ставка на данъка.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах