VivaPay

Книгите с по-нисък ДДС само за година и половина

Намаляват ставката на 9% за хартиените и електронните издания, учебниците и нотите

Снимка: Площад Славейков - Книгите с по-нисък ДДС само за година и половина

Снимка: Площад Славейков

ДДС за хартиени и електронни книги става 9 процента, но само до края на 2021 г., предвижда проектът за промяна на Закона за данъка добавена стойност, който ще бъде предложен за гласуване на първо четене в Народното събрание на 22 май.

Според вносителите, това ще причини загуби в бюджета в рамките на 7 млн. лв. за 2020 и 13 млн. лв. за 2021 г.

По-нисък данък ще се плаща за книгите, разпространявани на физически или електронен носител, или и двете. По-ниската ставка важи и за учебници, детски книжки за оцветяване, както и ръкописни или печатни нотни издания.

Действието на закона ще приключи на 31 декември 2021 г. Не е ясно как ще се продават след края на 2021 г. книжните издания, които са реализирани при по-ниската ставка на данъка.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg