Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Книгите се завръщат на площад „Славейков“ на 24 май – на запис

Мултимедийна инсталация представя откъси от класически и съвременни български автори

На 24 май минувачите на площад „Славейков“ ще могат да спрат и послушат откъси от българска поезия и проза. Снимка: Площад Славейков - Книгите се завръщат на площад „Славейков“ на 24 май – на запис

На 24 май минувачите на площад „Славейков“ ще могат да спрат и послушат откъси от българска поезия и проза. Снимка: Площад Славейков

Букинстите и книгите им все още чакат да се завърнат на площад „Славейков“ след ремонта, и докато това се случи аудиокнигите ще ги заместят за малко. На 24 май записи на произведения от българската литература ще звучат на емблематичното столично пространство в изпълнение на популярни личности от културата.

Мултимедийната инсталация „Звукът на българската литература“ ще представи класически и съвременни творби на български автори – от четири тонколони на площада ще звучат откъси от Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Димитър Димов, Блага Димитрова, Георги Господинов, Виргиния Захариева, Катерина Хапсали, Димана Йорданова, Елена Алексиева и Людмила Филипова. Произведенията им ще бъдат в изпълнение на Стоян Алексиев, Ицко Финци, Юлиан Вергов, Силвия Петкова, Койна Русева, Петя Абаджиева, Лидия Михова, Симеон Владов и др.

Прозата и поезията за празника за избрани така, че да се търси символика – например от колоната, разположена най-близко до пейката със статуите на Пенчо и Петко Славейкови, ще звучат техни произведения.

Всички откъси са взети от заглавия, които може да се намерят в библиотеката на приложението за слушане на аудиокниги „Storytel“. На информационни табла под високоговорителите ще бъдат изписани произведенията, авторите и рецитаторите. Организатори на „Звукът на българската литература“ са „Storytel“, в партньорство със Столична община.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg