Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Книгите, за които често лъжем, че сме чели

Екранизациите увеличават интереса към оригиналните романи, се твърди в проучване на Би Би Си

„Алиса в Страната на чудесата“ е книгата, за която възрастните най-често лъжат, че са чели. Но могат поне да гледат филма на Тим Бъртън. - Книгите, за които често лъжем, че сме чели

„Алиса в Страната на чудесата“ е книгата, за която възрастните най-често лъжат, че са чели. Но могат поне да гледат филма на Тим Бъртън.

Сигурно очаквате, че обемният руски роман „Война и мир“ е книгата, за която хората най-често лъжат, че са чели. Но се оказва, че любимата на децата „Алиса в Страната на чудесата“ на Луис Карол е отговорна за най-много литературни хитрувания, сочи ново изследване, поръчано от Би Би Си.

Онези, които с мъка са се опитвали да отбележат някакъв напредък в класиката на Лев Толстой, все пак могат да си отдъхнат, че не са единствените. „Война и мир“ също принуждава мнозина да шикалкавят, че са я чели, и заема четвърто място в класацията.

„1984“ на Джордж Оруел и „Властелинът на пръстените“ на Дж.Р.Р. Толкин са съответно втори и трети, а Толстой отново се появява в списъка на пето място с „Ана Каренина“.

„Еротичната „Петдесет нюанса сиво“, четири романа на Чарлз Дикенс и класиката на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци“ са сред 20-те книги, които британците най-често си измислят, че са чели.

Макар че новата тв екранизация на „Война и мир“ се радва на голям зрителски интерес, само 9% от анкетираните се се докосвали до хартиена версия на романа на Толстой, но много повече лъжат в компания, че са стигали до последната му страница.

Вижте още: НАЙ-ХУБАВАТА КНИГА, ПИСАНА НЯКОГА

Проучване на читателските навици на 2000 британци установило, че един от всеки четирима е блъфирал, че е чел някой класически роман, когато по телевизията се появи негова екранизация. Причината е, че хората искат пълноценно да участват в разговори по темата и държат да изглеждат по-интелигентни.

Има и конкретна причина защо един на всеки трима признава, че няма да коригира някого, който го е помислил за по-начетен, отколкото е в действителност – 60% от анкетираните смятат, че по-начетените хора са по-привлекателни.

Ето и добрата новина за търговците на книги, които се притесняват, че може да изгубят клиентелата си заради телевизията. Изследването показва, че филмовите и тв адаптации всъщност насърчават зрителите да разлистят оригиналния роман. 44% казват, че биха се изкушили да прочетат дадена книга, ако екранизацията им се стори интересна.

Вижте класацията на Би Би Си. Колко от тези книги сте прочели?

20-те книги, за които най-често лъжем, че сме чели

1. „Алиса в страната на чудесата“ от Луис Карол

2. „1984“ от Джордж Оруел

3. „Властелинът на пръстените“ от Дж.Р.Р. Толкин

4. „Война и мир“ от Лев Толстой

5. „Ана Каренина“ от Лев Толстой

6. „Приключенията на Шерлок Холмс“ от Артър Конан Дойл

7. „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Ли

8. „Дейвид Копърфийлд“ от Чарлз Дикенс

9. „Престъпление и наказание“ от Фьодор Достоевски

10. „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин

11. „Студеният дом“ от Чарлз Дикенс

12. „Хари Потър“ от Джоан Роулинг

13. „Големите надежди“ от Чарлз Дикенс

14. „Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк

15. „Оливър Туист“ от Чарлз Дикенс

16. „Петдесет нюанса“ от Е. Л. Джеймс

17. „Десет малки негърчета“ от Агата Кристи

18. „Великият Гетсби“ от Франсис Скот Фицджералд

19. „Параграф 22“ от Джоузеф Хелър

20. „Спасителят в ръжта“ от Дж. Д. Селинджър

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90