Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Книгите, заради които си струва да се ваксинираме

Моят списък за Коледния панаир

Някои от заглавията на Коледния панаир на книгата в НДК, които не бива да се пропускат. - Книгите, заради които си струва да се ваксинираме

Някои от заглавията на Коледния панаир на книгата в НДК, които не бива да се пропускат.

Малко странен е Коледният панаир на книгата тази година. И някак измъчено звучат множеството книжни пътеводители, които да ориентират читателите със зелен сертификат в недотам претъпкания издателски лабиринт в НДК. 2021 г. не беше особено щедра към книжния пазар, много фактори се отразиха върху интензитета на книгоиздаването – пандемията, икономическата стагнация, политическата криза. Четенето стана лукс, защото съзнанието е претоварено със стрес, който трудно се овладява в съзерцателното спокойствие на книгите. Затова и изборът тази година не е изобилен, но пък е особено труден.

Точно защото са ограничени откъм количество, издателите наблегнаха на качество. И още един парадокс – 2021 г. определено е годината на по-малките издателства. Точно там са съкровищата в кризисното време. Това е обяснимо – малките, бутикови издателски къщи никога не са си позволявали да свалят гарда и да се възползват от вълната на масовия интерес. В годината, когато непретенциозният читател започна да купува по-малко книги, те задържаха постоянната си аудитория и спечелиха от това. Методиката на „бавно“ издаване също даде плодове – издателите имаха време да оформят по-качествено книгите. Редакторските и дизайнерските проблеми са очевидно по-малко, специалните издания са повече и по-видими, маркетингът на книгите – по-ефективен.

Затова на този Панаир изборът е по-беден, но по-сложен. Може да го мислим като преломен момент за бъдещето на българското книгоиздаване. Едва ли ще се стигне отново до онази вакханалия от всякакви книги за всякакъв вкус и безвкусие, по-вероятно е издателската политика да бъде по-прецизирана оттук нататък, особено ако се запази преференциалния ДДС от 9%.

Иска ми се да не ограничавам избора, посочвайки конкретни заглавия и издателства. Не за друго, а защото това носи риск да бъдат пропуснати други, не по-малко значими, но по-слабо комуникирани книги. Все пак няма как да пропусна възможността да посоча чудесните издания на „Кръг“ например, които преиздадоха „Война и мир“ в 4 тома с илюстрации на Теодор Ушев и публикуваха енциклопедичната поредица „Афоризми“ с най-красивите фрази на някои от най-големите класици.

Би било странно да не спомена „История на българското изобразително изкуство“ на „Лист“ – първата подобна книга у нас, първият енциклопедичен справочник за българските картини и художници. Присъствието на такъв том във всеки дом показва по-силен патриотизъм, отколкото прочитането на всички псевдонационалистически и стилизирано-фолклорни еднодневки, с които е залят пазара. На щанда на „Лист“ ще откриете и „За кого бие камбаната“ от Джон Дън в превод на Александър Шурбанов, „Харлемски рокади“ на Колсън Уайтхед и още много книги, които не са за изпускане.

При издателство „ICU“ е поредицата от книги на Олга Токарчук, носител на Нобеловата награда за литература. Прекрасното издание „Кухата сърцевина на живота“ на проф. Цочо Бояджиев е при Издателство за поезия „Да“. Издателство „Точица“ е изчерпало прекрасната „Един ден в музея“, но пък може да си вземете „Ако бях цвят“ на Ясен Григоров – красиво и вдъхновяващо издание, повече от книга, почти медитация. „Непрочетено“, посмъртен сборник с творби на култовия поет Димитър Воев, подготвен от дъщеря му, е бисерът на щанда на издателство „Парадокс“.

„На конци. 1968. Една действителна история“ на Веселин Праматаров, изд. „Кибеа“, е един неочакван комикс – разказ за събития от времената на Пражката пролет и съдбата на трима български студенти. При „Жанет 45“ ще откриете „Към езерото“ на Капка Касабова, книга, която наскоро взе една от големите френски литературни награди, както и „Вирхов блус“ – посмъртната стихосбирка на Мария Вирхов, която е ренесансово издание, възраждащо един вечен талант.

При „Хермес“ трябва да спрете за новия роман на Александър Секулов „Жена на вятъра“, за „Стремеж към смисъл. Основи и приложения на логотерапията“ на Виктор Франкъл и за „Живот на нашата планета“ на сър Дейвид Атънбъроу. Ако не сте си взели трите тома на Стивън Фрай „Митове“, „Герои“ и „Троя“, преразказващи древногръцката митология, потърсете ги на всяка цена при „Еднорог“, където вече и новият роман на Антъни Хоровиц „Опашка от убийци“.

От „Книгомания“ потърсете „Сан сан, Япония“ на Юлиана Антонова-Мурата. В „Колибри“ ви очаква „Орфей и Евридика“, митът, преразказан от Иван Б. Генов, с прекрасни илюстрации на Ясен Гюзелев и новият сборник разкази на Радослав Парушев „От тази страна на смъртта“. Една от важните книги, излезли наскоро, е на щанда на „Сиела“ – „Между надеждата и страха – история на ваксините и на човешкия имунитет“ от проф. Майкъл Кинч.

Невъзможно е да се изброят всички стойностни книги, появили се тази година, в кратък текст. Най-важното на панаир е да се забавлявате, избирайки, и да усетите тръпката на откривателството. И макар че някои много добри издателства нямат щандове тази година, все пак Коледният панаир в НДК е празничното пространство, където думите имат думата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах