Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Книгоиздатели до Банов и Горанов: Имаме спешна нужда от помощ, купете книги за библиотеките

Асоциация „Българска книга“ с отворено писмо, в което заявява, че бизнесът с книги е в колапс

„Заради кризата с COVID-19 са затворени някои от най-посещаваните книжарници в София и страната“, се казва в писмото от АБК. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Книгоиздатели до Банов и Горанов: Имаме спешна нужда от помощ, купете книги за библиотеките

„Заради кризата с COVID-19 са затворени някои от най-посещаваните книжарници в София и страната“, се казва в писмото от АБК. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Книгоиздателският и книгоразпространителският сектор са пред колапс заради препоръките на Националния щаб за справяне с коронавируса, заявяват в отворено писмо от Асоциация „Българска книга“ и апелират за помощ от държавата за своите членове – много от българските издателства. Писмото е адресирано до министъра на културата Боил Банов и на финансите Владислав Горанов, подписано е от председателя на УС на АБК Велизара Добрева.

Вижте още: КНИЖНИЯТ ПАЗАР Е НА РЪБА

От името на организацията, която представлява, Добрева посочва, че заради кризата са затворени някои от най-посещаваните книжарници в София и страната.

„Липсата на приходи възпрепятства не само издаването на нови книги, но и покриването на текущи към момента задължения към печатници, изплащането на авторски права, заплати и хонорари на сътрудници – се казва в писмото. – Поради спецификата на дейността издателствата имат малко постоянно наети кадри и не могат да се възползват от предвидената от правителството помощ за изплащане на заплати в размер на 60%. Издателствата работят основно със специалисти на свободна практика – преводачи, писатели, редактори, художници, дизайнери и др. Всички тези хора са самоосигуряващи се и разчитат на поръчки и съответно на хонорари за своя труд. А те от своя страна, идват от постъпленията от продажби.“

Затова книгоиздателите апелират държавата да им помогне по следния начин:

„1. Да бъде отпусната сумата за попълване на колекциите на обществените библиотеки в размер на 9 млн. лв., в съответствие с предвиденото в Стандарта за библиотечно-информационно обслужване, издаден от министъра на културата на основание Закона за обществените библиотеки. В настоящата кризисна ситуация е още по-наложително да бъдат предприети спешни действия за финансово обезпечаване на заложените в стандарта параметри за брой книги на човек от населението.

Тази сума отразява актуалните данни за населението и цените на книгите. Считаме, че средствата за библиотеките не са извънреден разход за държавата, те са дължими и с години държавата не изпълнява своите ангажименти. От друга страна приходите от продажбите на книги на библиотеки биха „захранили“ – макар и минимално – веригата „книжари-издатели-автори-преводачи-художници“ и биха подпомогнали така уязвимото съсловие на творческите кадри. Подобни политики и мерки се предприемат в редица европейски държави;

2. Да бъде увеличен значително бюджетът на програмата на Министерството на културата за финансиране на проекти на библиотеките за закупуване на книги, както и да бъде премахнат ненужният формализъм при разглеждането и одобряването на проектите. В това отношение Асоциация „Българска книга“ е готова да окаже пълно съдействие с конкретни предложения;

3. Да бъде създадена специална програма за подпомагане на превода на качествена чуждестранна литература;

4. Да бъде отделен специален бюджет за подпомагане на издателствата за справяне с последиците от кризата, като се отчете значението на книгоиздаването за културното и духовното развитие на отделния човек и обществото като цяло“.

В края на писмото АБК предлага да подготови каталог със заглавия, подадени от техните членове, който да бъде предоставен онлайн на българските библиотеки:

„Асоциация „Българска книга“ е в процес на подготовка на каталог, съдържащ наличните заглавия, подадени от нашите членове, който ще предоставим онлайн на българските библиотеки. Изразяваме отново нашата готовност да бъдем в помощ на Министерството на културата по всеки въпрос, свързан с нашата дейност. Съзнаваме тежестта на ситуацията и сложността на решенията, които правителството следва да вземе в следващите месеци, но вярваме, че българската книга ще намери подкрепа, за да продължим да вървим напред като общество“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах