VivaPay

Книгоиздатели до Банов и Горанов: Имаме спешна нужда от помощ, купете книги за библиотеките

Асоциация „Българска книга“ с отворено писмо, в което заявява, че бизнесът с книги е в колапс

„Заради кризата с COVID-19 са затворени някои от най-посещаваните книжарници в София и страната“, се казва в писмото от АБК. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Книгоиздатели до Банов и Горанов: Имаме спешна нужда от помощ, купете книги за библиотеките

„Заради кризата с COVID-19 са затворени някои от най-посещаваните книжарници в София и страната“, се казва в писмото от АБК. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Книгоиздателският и книгоразпространителският сектор са пред колапс заради препоръките на Националния щаб за справяне с коронавируса, заявяват в отворено писмо от Асоциация „Българска книга“ и апелират за помощ от държавата за своите членове – много от българските издателства. Писмото е адресирано до министъра на културата Боил Банов и на финансите Владислав Горанов, подписано е от председателя на УС на АБК Велизара Добрева.

Вижте още: КНИЖНИЯТ ПАЗАР Е НА РЪБА

От името на организацията, която представлява, Добрева посочва, че заради кризата са затворени някои от най-посещаваните книжарници в София и страната.

„Липсата на приходи възпрепятства не само издаването на нови книги, но и покриването на текущи към момента задължения към печатници, изплащането на авторски права, заплати и хонорари на сътрудници – се казва в писмото. – Поради спецификата на дейността издателствата имат малко постоянно наети кадри и не могат да се възползват от предвидената от правителството помощ за изплащане на заплати в размер на 60%. Издателствата работят основно със специалисти на свободна практика – преводачи, писатели, редактори, художници, дизайнери и др. Всички тези хора са самоосигуряващи се и разчитат на поръчки и съответно на хонорари за своя труд. А те от своя страна, идват от постъпленията от продажби.“

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Затова книгоиздателите апелират държавата да им помогне по следния начин:

„1. Да бъде отпусната сумата за попълване на колекциите на обществените библиотеки в размер на 9 млн. лв., в съответствие с предвиденото в Стандарта за библиотечно-информационно обслужване, издаден от министъра на културата на основание Закона за обществените библиотеки. В настоящата кризисна ситуация е още по-наложително да бъдат предприети спешни действия за финансово обезпечаване на заложените в стандарта параметри за брой книги на човек от населението.

Тази сума отразява актуалните данни за населението и цените на книгите. Считаме, че средствата за библиотеките не са извънреден разход за държавата, те са дължими и с години държавата не изпълнява своите ангажименти. От друга страна приходите от продажбите на книги на библиотеки биха „захранили“ – макар и минимално – веригата „книжари-издатели-автори-преводачи-художници“ и биха подпомогнали така уязвимото съсловие на творческите кадри. Подобни политики и мерки се предприемат в редица европейски държави;

2. Да бъде увеличен значително бюджетът на програмата на Министерството на културата за финансиране на проекти на библиотеките за закупуване на книги, както и да бъде премахнат ненужният формализъм при разглеждането и одобряването на проектите. В това отношение Асоциация „Българска книга“ е готова да окаже пълно съдействие с конкретни предложения;

3. Да бъде създадена специална програма за подпомагане на превода на качествена чуждестранна литература;

4. Да бъде отделен специален бюджет за подпомагане на издателствата за справяне с последиците от кризата, като се отчете значението на книгоиздаването за културното и духовното развитие на отделния човек и обществото като цяло“.

В края на писмото АБК предлага да подготови каталог със заглавия, подадени от техните членове, който да бъде предоставен онлайн на българските библиотеки:

„Асоциация „Българска книга“ е в процес на подготовка на каталог, съдържащ наличните заглавия, подадени от нашите членове, който ще предоставим онлайн на българските библиотеки. Изразяваме отново нашата готовност да бъдем в помощ на Министерството на културата по всеки въпрос, свързан с нашата дейност. Съзнаваме тежестта на ситуацията и сложността на решенията, които правителството следва да вземе в следващите месеци, но вярваме, че българската книга ще намери подкрепа, за да продължим да вървим напред като общество“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg