Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Книгоиздатели: Г-н премиер, спрете национализацията на учебниците

 - Книгоиздатели: Г-н премиер, спрете национализацията на учебниците

Призив да спре министъра на образованието Анелия Клисарова, пратиха до премиера Орешарски от Асоциация „Българска книга“. Според тях идеята на Клисарова всички ученици до 8 клас да учат по един учебник, всъщност е „национализация“ на учебниците. Досега учителите избираха за всяка дисциплина между няколко варианта на различни издателства, одобрени от висшето ведомство. Министър Клисарова смята да прекрати тази практика.

Вижте пълния текст на писмото на АБК до министър-председателя:

„Уважаеми господин премиер, в качеството си, първо и най-вече, на български граждани, второ – на родители, радеещи за образованието на своите деца и внуци, и чак накрая – на професионалисти-издатели, се обръщаме към вас със следния призив: Молим незабавно за Вашата намеса за спиране на кампанията, предприета от министър Клисарова за „национализация” на учебниците, а всъщност за обсебването им от един тесен кръг. За съжаление нашите очаквания за приемане на нов закон за училищното образование, който експертите в МОН вече бяха подготвили, не се сбъднаха. Да не говорим за жизненоважните съвременни учебни програми.

В началото на ХХІ век проф. Клисарова заложи на сталинско-лисенковската идея за „един учебник по един предмет”, която:

А. Ще осакати българското образование за години напред;

Б. Ще отвори път за корупция и монопол там, където поне досега не ги е имало.

Уважаеми г-н министър председател, вие сте зает човек и едва ли ще се запознаете с всички доводи „за” и „против” тази идея. Затова ви предлагаме едно простичко решение – на следващото заседание на Министерския съвет да зададете на проф. Клисарова само два въпроса:

1. Кои европейски държави са в първата десетка по образование?

2. В колко и в кои от тях се учи по един учебник.

Вярвайте, това ще бъде достатъчно, за да пишете двойка на лансираната от нея идея“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90