Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Книжар от площад „Славейков“ отличен за книгоразпространение

„Камбаната“ на Недялко Славов триумфира и с „Христо Г. Данов“

Недялко Славов получи отличието „Христо Г. Данов“ от ръцете на Румен Леонидов. Снимка: „Марица“ - Книжар от площад „Славейков“ отличен за книгоразпространение

Недялко Славов получи отличието „Христо Г. Данов“ от ръцете на Румен Леонидов. Снимка: „Марица“

„Камбаната“ на Недялко Славов произведе звук за още една награда. След няколко приза, романът триумфира и с „Христо Г. Данов“. Отличието бе връчено на писателя на церемония в петък вечерта в Стария град на Пловдив.

Недялко Славов спечели отново, след като неговата „Камбана“ бе оценена и с годишната награда „Хеликон“ (за втора поредна година). Славов имаше сериозна конкуренцията в категорията „Българска художествена литуратура“ – за приза конкурентите му бяха Милен Русков с „Чамкория“ и Момчил Николов с „Последната територия“ (най-добър роман за годината в конкурса на Национален фонд „1300 години България“).

Майа Разбойникова-Фратева също получи повод за радост – тя спечели престижната статуетка за превода на „Писма до един млад поет. Писма до една млада жена“ от Райнер Мария Рилке, издание на „Колибри“.

„Ако някой не е чел тази книга, нека да го направи – тя ще го научи на финес“, призова тв водещият Георги Ангелов, който връчи отличието.

Христо Трендафилов е призьорът в раздел „Хуманитаристика“. Награда му донесе книгата „Цар и век. Времето на Симеона”, издадена от УИ „Епископ Константин Преславски“ и „Фабер”.

За оформление на книга, или както е наречена категорията: „Изкуство на книгата“, бе отличено Издателството на Нов български университет заради „Романтикът Димитър Добрович 1816-1905“ от Ружа Маринска.

Васил Сотиров е призьорът в раздел „Издание за деца“. Авторът го заслужи с книгата „Няма грешка, има смешка“, издание на „Жанет 45“.

Забележителен е носителят на „Христо Г. Данов“ за книгоразпространение – наградата отиде не у книжарница, клуб или верига, а у книжар от столичния площад „Славейков“ – Пламен Божилов. Той взе отличието с обещанието да работи все по-всеотдайно, за да защити наградата.

За „Библиотеки и библиотечно дело“ статуетката получи Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово.

В разделите за медии призът за „представяне на българската книга“ бе присъден на Юрий Дачев за воденото от него предаване „Рецепта за култура“ по БНТ 2. А сайтът „Аз чета“ грабна отличието „Електронно издание и нови технологии“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg