Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Книжар за седмица

Независим магазин за книги в Шотландия сбъдва мечтата на любителите на стари издания и миризма на мастило

Мечтали сте да вкусите преживяването да си книжар? Вече имате такава възможност – в Уигтаун. - Книжар за седмица

Мечтали сте да вкусите преживяването да си книжар? Вече имате такава възможност – в Уигтаун.

„Градът не е град без книжарница“, казва Нийл Геймън в „Американски богове“. Ако сте съгласни с тази максима, със сигурност ще чували за Уигтаун – националният книжен град на Шотландия, наречен така заради високата концентрация на антикварни книжарници на фона на едва около 1000-та си души население. Е, за желаещите да прекарват дните си зад тезгяха, сред стари издания и миризма на хартия и мастило, „Отворената книга“ вече предлага нетрадиционна възможност – книжар за седмица… или пък две.

За сумата от 150 паунда на седмица гостите на книжарницата получават правото (но и задължението) да продават книги на пълно работно време, докато живеят в малкия апартамент над магазина. Те ще минат през кратко обучение от професионалистите там и ще могат дори да поставят своя собствена марка, докато книжарницата е в тяхно владение.

„Целта ни е да възхвалим магазините за книги – се казва в обявата, публикувана в специализирания AirBnB. – Искаме да окуражим ръководенето на независими книжарници и да поканим хората от целия свят в националния книжен град на Шотландия!“

„Отворената книга“, която дава шанс на всеки да стане книжар.

„Отворената книга“, която дава шанс на всеки да стане книжар.

„Отворената книга“ е на местно семейство и всъщност от началото на годината позволява на доброволци да я управляват. След като се зарадвали на интереса у хората, собствениците решили да покажат инициативата си и по-глобално – чрез „първата в света ваканция в книжарницата“.

„Не бих го нарекъл работа през ваканцията – казва директорът на Панаира на книгата в Уигтаун Ейдриън Търпин пред „Гардиън“. – Отчасти е почивка за онези хора, които не чувстват, че работата в книжарница всъщност е работа. Не става дума за евтина работна ръка – а за предлагане на ново преживяване за хората, за даването на шанса да направят нещо, което винаги са мечтали.“

Той все пак добавя, че парите са от съществено значение, защото да продаваш книги в толкова малък град е изключително тежка, дори непосилна задача. Търпин смята, че без инициативата магазинът би затворил.

„Уигтаун е националният книжен град на Шотландия, но е далеч от всичко. Част от идеята е да привлечем нови хора тук – хора, които да си тръгнат доволни и влюбени в града ни до края на живота си“, добавя той.

До момента десетина души са „наемали“ „Отворената книга“ – сред ентусиастите са били американски библиотекар, холандски държавен чиновник и 80-годишна двойка. На тръгване от Уигтаун възрастните вече книжари споделили, че това е била тяхна мечта от десетилетия и окачествяват преживяването си като свой меден месец.

Или пък американското семейство Лий и Джанет Милър, най-скорошните временните стопани на магазинчето. Те са вече пенсионери, но в продължение на двайсет години преди това са ръководили своя книжарница в Съдбъри, Масадчузетс.

„Това напомни и на двама ни защо толкова обичаме да сме книжари – пишат те в блога си. – От една страна е досегът с книгите, който обожаваме. От друга обаче е социалната комуникация. Като книжар си отворен към света, хората идват не само за да пазаруват, но и за да общуват. Няма разлика между личния и работния живот, те се преливат в едно цяло… Чувстваме се част от обществото, въпреки че сме чужденци тук.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90