Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Книжарницата, която продава само една книга

Японец има необичаен подход – не търгува, а създава литературни изложби

Книжарница, която продава само една книга, може и да се опише като книжарница, която организира изложба, посветена на една книга.  - Книжарницата, която продава само една книга

Книжарница, която продава само една книга, може и да се опише като книжарница, която организира изложба, посветена на една книга.

Ежегодно в света излизат стотици хиляди книги. Затова и изборът какво да заредиш и какво да изложиш понякога е труден за книжарите. Но собственикът на малка книжарничка в Токио има необичаен подход в този казус – „Мориока Шотен“, разположена в луксозния търговски квартал Гинза, предлага едно-единствено заглавие седмично на клиентите си.

Магазинът е отворен през май от опитния книготърговец Йошиюку Мориока и в рамките на седмица предлага само едно нещо за покупка, разказва „Гардиън“. Книгите варират от романа на Туве Янсон „Честна измама“ до приказките на Ханс Кристиян Андерсен.

„Преди да отворя книжарницата в Гинза, имах друга, в Каябашо, десет години – казва Мориока. – Там имах винаги около 200 книги в наличност и имах навика няколко от тях годишно да представям индивидуално. По време на тези събития много хора идваха в книжарницата специално заради дадена книга. След като ми се случи да го видя няколко пъти, започнах да вярвам, че книжарница може да съществува дори и с еднично заглавие.

Книжарница, която продава само една книга, може и да се опише като книжарница, която организира изложба, посветена на една книга. Например, когато предлага заглавие за цветя, може да бъдат показани и самите цветя. Също така каня автори и редактори да присъстват колкото се може по-дълго. Това е опит да направя двуизмерната книга в триизмерно изживяване. Вярвам, че читателите се чувстват сякаш навлизат във вътрешността на книгата.“

Сред заглавията в „Мориока Шотен“ са били японски автори като Мимей Огава, Акито Акаги, Такежиро Хакегава. Първото заглавие, което ще бъде изложено през новата година пък ще е фотографската антология „Рибеният човек“ на Масеру Тацуки.

До момента Мориока е продал 2100 тома. Според него в момента книжният пазар изглежда да се превзема от електронните книги. Той обаче вярва, че книгата е физически обект със специална притегателна сила, която винаги ще остане същата – и че мнозина ще продължат да използват традиционните книги, особено като комуникационен инструмент.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС