Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Книжни пътеки край златната статуя

Броени дни до началото на най-мащабното културно събитие на годината - Коледния панаир на книгата в НДК (10 - 15 декември)

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Книжни пътеки край златната статуя

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Една седмица остава до най-масово посещаваното културно събитие на годината: Коледния панаир на книгата. НДК ще се превърне в книжарница на шест нива, над 160 издателства ще предложат на повече от 400 щанда най-новите си заглавия – много от тях в тихата и свята нощ ще очакват първите си читатели под елхите в стотици български домове.

47-мото издание на Софийския международен панаир на книгата започва по традиция във вторник, 10 декември, и ще продължи до края на седмицата, 15 декември. Официалното откриване този път ще бъде привечер, в 17 ч., край златната статуя в централното фоайе, но книгите ще очакват читателите си от сутринта. Ден по-рано започва седмият Софийски международен литературен фестивал. И Панаирът, и Фестивалът са организирани от Асоциация „Българска книга“.

Освен вълнуващите разходки между книгите, срещите с техните автори са сред най-хубавите преживявания на изложението. Да преживееш пътуване във въображението на един човек и след това да го видиш на живо, за мнозина читатели е изключително емоционален момент. На Панаир ще могат да изпитат това чувство, срещайки Стефан Цанев, Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Недялко Йорданов, Иван Кулеков, както и редица млади творци като Петя Кокудева, Манол Глишев, Мартин Касабов… Предстоят събития с участието на десетки български и чужди автори, издатели и преводачи.

Интересна програма очаква малките читатели в Детския модул на Панаира, със срещи с автограф с поета Виктор Самуилов, с художничката Невена Ангелова, с Невена Басатова, автор на практичния наръчник „Детска академия за добри обноски“, с Мая Бочева и нейната приказка с образователни игри „Защо медът е толкова сладък?”, с Анджелина Денчева и „Приключенията на Поля“, с д-р Людмила Емилова и Владимир Шишков и новата книга от поредицата за приключенията на Боби – „Боби на Празника на плодовете“, с викторината „Аз познавам мотовете!“, със загадките на Арендел и с приказния свят на „Дисни“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Софийският литературен фестивал, който ще се проведе от 9-и до 15-и декември, е посветен на френскоезичната литература. Нейното многообразие в значителна степен идва от писатели, за които френският език не е майчин. Това обичайно са автори от бивши колонии или такива, които избират да пишат на този език. Читателите тази година ще се срещнат на живо с авторите Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл, Аксиния Михайлова и Елица Георгиева. Събитията ще бъдат на сцената в Мраморно фоайе в НДК.

На 11 декември, сряда, в Литературен клуб „Перото“ ще бъде обявен носителят на приза на поезия „Иван Николов“ от изд. „Жанет 45“. А на 14 декември, събота, ще бъде връчена и Годишната награда на Асоциация „Българска книга” за най-добър издателски проект „Златен лъв 2019”.

Коледният панаир е отворен от 10 до 20 ч. от вторник до събота, а в неделя – от 10 до 19 ч. Вход свободен.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3