Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Книжните лъвове на 2017-а: „Жанет 45“ и „Лист“

Отличени за изданията, които правят за деца

Манол Пейков от „Жанет 45“ и Гергана Димитрова от „Лист“ с наградите „Златен лъв 2017“ на Асоциация „Българска книга“. Снимка: Емил Л. Георгиев - Книжните лъвове на 2017-а: „Жанет 45“ и „Лист“

Манол Пейков от „Жанет 45“ и Гергана Димитрова от „Лист“ с наградите „Златен лъв 2017“ на Асоциация „Българска книга“. Снимка: Емил Л. Георгиев

Издателствата „Жанет 45“ и „Лист“ са носителите на големите награди „Златен лъв 2017“ за книгоиздаване на Асоциация „Българска книга“. Носителите бяха обявени на церемония в петък вечерта в НДК, където до края на тази седмица продължава Коледният панаир на книгата.

Наградата се връчва в две категории – за най-добър издателски проект и за издание с най-голяма обществена значимост. И двата приза бяха присъдени за детска поредица, определени от експертни журита от критици, журналисти, художници, преводачи и полиграфисти.

„Жанет 45“ получи лъвската статуетка за цялостна политика и забележителни постижения в изданията за деца като синтез на изкуствата – за „Топлото човече“, „Книгата на всички неща“ и „Весел гъделичкащ смях, част 2“. Наградата бе дадена, както се изрази Таня Алмалех от Асоциация „Българска книга“ на: една „жена-издателство, един мисионер, нещо, което кара хората да имат вяра, надежда и да оценяват българското, тя непрекъснато работи за достигането на културата до всички крайчета на съзнанието и на страната ни“. От името на Божана Апостолова, за която бяха предназначени тези думи, на подиума излезе синът ѝ Манол Пейков.

„Благодаря много, винаги съм искал да съм тя, но не съм – ставаше дума за майка ми. Аз съм приемник на една страхотна традиция и тя се изразява в това, че сме едно малко издателство. Казвам го, за да посоча за пореден път разликата между малките и големите издателства – малките издателства не се движат от пазарните процеси, или поне пазарният процес не е основното нещо, което ги движи, движи ги собственият им вкус.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Пожелавам на големите издателства да се държат повече като малки – това се опитваме да правим ние. Правим нещата с любов, защото вярваме в тях и смятам, че когато човек прави нещата така, те рано или късно му се отблагодаряват“, каза Пейков.

Изданието с най-голяма обществена значимост през 2017-а бе произведение на малкото издателство „Лист“ – поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“.

„Това, което прави издателство „Лист“ в детската литература, е изключително“, подчерта журналистът Стефан Джамбазов, член на журито, определило наградата.

Главният редактор на „Лист“ Гергана Димитрова отбеляза, че най-важното в тази поредица са хората, които стоят зад нея и превръщат правенето на книги в изкуство.

Colibri april 2017

С грамоти бяха отличени още поредицата „Минало несвършено“ на „Сиела“ – за „важен принос към паметта на обществото“; книгата „Най-трудната професия. История на проституцията“ от Нилс Юхан Рингдал на „Емас“ – за „добра естетическа мярка“; проектът „Под езика“ на Дамян Дамянов за „оригинална авторска идея“; книгата „И додето се раждат лъчите“ от Георги Караманев на „Клуб 8“ – за „добър творчески проект“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg