POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Книжният пазар на площад „Славейков“ се топи (снимки)

От 60 преди месец, днес сергиите са около 30

Площад „Славейков“ отдавна не е бил толкова широк. Снимки: Емил Георгиев - Книжният пазар на площад „Славейков“ се топи (снимки)

Площад „Славейков“ отдавна не е бил толкова широк. Снимки: Емил Георгиев

Сергиите на „Славейков“ тихомълком намаляват. От ден на ден книжният пазар става все по-малък, а площадът все по-широк. Има още време до мащабната реконструкция в центъра на София, която ще обхване и емблематичното културно средище. Началото е през юни, а от Столична община все още не са обявили къде ще бъдат преместени търговците на книги междувременно.

Преди месец щандовете на „Славейков“ бяха около 60, а днес екип на онлайн Площада установи, че масите с книги са не повече от 30. Къде са търговците? Според Мариела Русева, причина за оредяването им не е една – някои са болни, а други са се преселили на едно по-добро място. Но основната причина за отсъствието им е, че наемът за сергиите не е нисък – 600 лв. месечно, и някои книгопродавци са се отказали от този „бизнес“.

На площада не знаят все още къде ще бъдат преместени, но сред предложените варианти предпочитат градинката пред хотел „Рила“. Не са наясно и какво бъдеще им е отредила Столична община след края на ремонта – например как ще се съберат на 15-те маси, колкото според проекта на Архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А. са им отредени. Според тях не е възможно да се препитават, ако книжният пазар е само през уикенда, както са решили в Общината. Затова събират подписи на клиенти търговията с книги да бъде всеки ден и след ремонта.

Площадът в момента прилича на апартамент в процес на изнасяне на покъщнината.

Нашата медия провежда анкета сред читателите какъв предпочитат да бъде площад „Славейков“: да остане ли книжният пазар в сегашния си вид, с около 60 щанда; да бъде ли всекидневен, или само в края на седмицата; да се премести ли завинаги другаде? Дотук са гласували над 3 хил. души. Около 44% от тях смятат, че книжният пазар трябва да бъде всекидневен, но с по-малко на брой и обновени щандове. Анкетата ще бъде преустановена на 23 март. Затова: гласувайте!

Резултатите от анкетата „Площад Славейков“ ще предостави на Столична община – ако желаят, биха могли да се съобразят с тях. За да не се окаже накрая, че Общината разполага нови, красиви сергии, а няма кой да продава книги на тях.

На някои места празни решетки напомнят, че тук някога е имало дървета.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90