Кое по-напред на „София филм фест“?

Тежък уикенд за киноманите - и много щастлив, с Кристо, оскари и Димитър Маринов

Японският филм „Джебчии“ пристига у нас със „Златна палма 2018“. - Кое по-напред на „София филм фест“?

Японският филм „Джебчии“ пристига у нас със „Златна палма 2018“.

Отново дойде мъчителното време на сложния избор, пред който всека година по това време ни изправя „София филм фест“: как да изгледаме интересните филми, без да се разкъсаме на две или три? Ясно е, че няма как, но сме длъжни да опитаме. По традиция ще споделим кои от предложенията на СФФ държим да видим и защо. Но преди да разкажем за предпочитанията си – две думи за филма, избран да открие фестивала.

На 23-ото издание на „София филм фест“ му тръгна като по вода с документалния филм на Андрей Паунов „Да ходиш по вода“. Той разказва за осъществяването на един от най-мащабните проекти на Кристо – световноизвестния творец, който не вее знамена, но навсякъде се знае, че е от български произход (дори по-български от този на Джон Атанасов, ако това има значение за вас).

С комбинацията от творческата драма на Кристо и първия му помощник Владимир Явашев, сатиричния на моменти поглед към поведението на местната общинска администрация, със зашеметяващи кадри от „Плаващите кейове“ в езерото Изео, „Да ходиш по вода“ разказва за възторга, опасенията и борбите, съпътстващи Кристовото изкуство. Две кратки реплики, в ключови моменти, едната от които Кристо каза на себе си на чист български, а втората – Владимир Явашев на чист английски, синтезират най-кратко впечатленията ми от филма: „О, Боже мой!“ и „It’s fucking awesome!“.

Лошата новина е, че това беше единствената прожекция на „Да ходиш по вода“ в рамките на СФФ. Добрата новина, че по-късно тази година филмът ще влезе в редовно разпространение в киномрежата.

Америка за България

Поредицата документални филми за Кристо продължава днес със „Завесата в долината“ и „Бягащата ограда“ (8 март, в Дома киното, от 18 ч.), а малко по-рано (от 16,30 ч., пак там) ще се състои и среща-интервю за Кристо с Андрей Паунов и Владимир Явашев.

Аз смятам да продължа филмовата си вечер на същото място (Дома на киното) с прожекцията на „Етер“ от 20,30 ч. – най-новия филм на големия полски режисьор Кшищоф Зануси. Той разказва история от началото на XX в., когато в окупираната от Русия Полша един доктор използва етер, за да упои млада жена и да задоволи желанията си, без да среща съпротива. Дотук всичко изглежда ясно, но Зануси изненадва зрителя с повторение на същите събития от друга гледна точка…

„Етер“

Вижте още: КШИЩОВ ЗАНУСИ: НУЖДАЕМ СЕ ОТ НОВА ЕВРОПЕЙСКА МЕЧТА

Лошото (което всъщност е хубаво) е, че същия ден ще бъдат показани още няколко заглавия, които си струва да се видят: шведско-датската продукция „Граница“, която смело разчупва някои граници на романтичното кино (в G8 от 18,30 ч.) и „Кучкар“ (в Синегранд Парк Център от 19 ч.,) – италиано-френска продукция, официалната номинация на Италия за за чуждоезичен „Оскар 2019“, най-добър чуждоезичен филм в „Кан 2018“ и „Кучешка палма“ за четирикраките актьори.

„Граница“

А в „Синема сити“ в Мол „София“ от 19 ч. може да гледате номинирания за чуждоезичен „Оскар“, носител на „Златна палма“, „Джебчии“. Японският филм предлага история за едно голямо семейство, обединено от дребната престъпност.

Черешката на съботната кино торта ще бъде поднесена в „Люмиер Лидл“ с българската премиера на „Зелената книга“ в присъствието на актьора Димитър Маринов на живо. Участието, както и играта на Маринов, предизвикаха у българската публика само положителни емоции. Появата му на сцената с „Оскар“ в ръце доведе дори до още по-силни емоции, но вече не само положителни… Нека не забравяме най-важното: Маринов играе във филм, получил най-престижното отличие на годината, а в събота от 20,30 ч. лично ще представи „Зелената книга“ в кино „Люмиер Лидл“.

В неделя в Дома на киното от 13,30 ч. има още два документални филма за човека от(къснал се) народа – „Кристо: Острови“ и „Кристо в Париж“. От там нататък изборът става много сложен (почти като в „Изборът на Софи“).

От 19 ч. в кино „Арена Делукс България Мол“ дават „Щастливия Лазаро“ – европейска продукция с италианска доминация в най-добрите на традиции на европейското кино, с много високи зрителски и критически оценки. За него списание „Скрийн Интернешънъл“ пише:

„Красиво заснет, с богатата си образност този филм напомня на вълшебна реликва от една вече изгубена епоха в киното, без да е лишен и от собствена оригиналност“.

„Щастливият Лазаро“

Ако решите да гледате „Щастливия Лазаро“, ще изпуснете друго много стойностно заглавие. По същото време (19 ч.) в „Синема сити мол ъф София“, тръгва номинираният за чуждоезичен „Оскар“ „Студена война“ на носителя на „Оскар“ Павел Павликовски, който отново се завръща към минималистичната стилистика на пронизителната драма „Ида“ от 2014 г. Слава богу, и двата филма имат по още десетина прожекции (но те пък ще съвпадат с нещо друго).

Ако „Студената война“ свърши навреме и сте в добра физическа форма, може и да успеете да пробягате от мола на „Стамболийски“ до културния център G8, където от 20,45 ч. започва първата прожекция у нас на новия филм на талантливия провокатор Ларс фон Триер „Къщата, която Джак построи“.

Несъмнено за киноманите уикендът ще бъде тежък и изглежда много щастлив. А през следващата седмица ги очаква още от същото.

Програмата на „София филм фест“

Bookshop 728×90