Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кога да помолим звезда за селфи, за да не ни откаже

И кога в никакъв случай да не го правим

Брад Пит позира за селфи на червения килим на кинофестивала във Венеция тази година. В подобни ситуации има шанс звездите да приемат снимка с почитатели. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кога да помолим звезда за селфи, за да не ни откаже

Брад Пит позира за селфи на червения килим на кинофестивала във Венеция тази година. В подобни ситуации има шанс звездите да приемат снимка с почитатели. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската актриса Ема Томпсън останала „ужасена“, когато научила, че сервитьор е загубил работата си, след като я помолил за селфи по време на вечеря в ресторанта, в който работел. Този случай за пореден път провокира въпроса за етикета, когато става дума за селфи със звезди. Би Би Си припомня няколко истории и се консултира с адвокат по темата.

Немалко знаменитости с охота приемат да позират пред камерата на феновете си по време на премиери, концерти и други публични прояви, но според правилата на общуване трябва да сме малко по-внимателни, ако засечем звезда на публично място.

На 27 октомври тази година Ема Томпсън била на вечеря в петзвезден ресторант в Лондон заедно със свои приятели, когато сервитьор от заведението я помолил да се снима с нея. Томпсън отказала с аргумента, че не желае да притеснява компанията си. На следващия ден сервитьорът загубил работата си за нарушение на протокола на ресторанта.

Когато научила, че келнерът е уволнен, Томпсън се свързала с мениджъра на заведението и настояла да го върнат на работа. Потърсени от Би Би Си, от ресторанта отказали коментар и не става ясно дали са послушали молбите на актрисата.

Тази и стотици други подобни истории разпалиха отново дебата във Великобритания редно ли е знаменитостите да позират за селфита с почитателите си, когато са в неформална обстановка в свободното си време. Двата основни аргумента гласят: не, звездите по никакъв начин не са задължени да се снимат по време на свободното си време; и да, те са длъжни, тъй като без публиката си не биха били толкова успешни.

Мерил Стрийп със съжаление си припомня времето на автографите, когато не е трябвало винаги да изглеждаш перфектно… А някои знаменитости са намерили начин и се съгласяват при определени условия – сър Иън Маккелън например приема да се снима с почитателите си само след представление, но срещу парични дарения, които след това оставя на театъра.

Много ресторанти и клубове забраняват снимки от всякакъв вид и дори публикации с информация къде се намира дадена звезда, за да осигурят комфорт на своите гости. На други места снимането е позволено, стига да е „дискретно“,  ако пък качвате в социалните мрежи селфи със знаменитост, трябва да сте внимателни на снимката да не се виждат лицата на други гости.

Редица холивудски партита се организират с ограничение за снимане, например онова на Бионсе и Джей Зи след церемонията по раздаването на оскарите тази година.

Докато слизаш по стълбите, виждаш табела с надпис: „Това е последната снимка, която ще направите“. Без телефони, без социални мрежи, без нищо – разказва Емилия Кларк по време на гостуването си в шоуто на Греъм Нортън на 25 октомври. – И след като влезеш, разбираш защо. Това е свещена земя.“

Марк Стивънс, адвокат, който специализира медийно право, казва:

Пътувам с много знаменитости и честно казано, ако сте на някакво ограничено място, тогава е по-скоро неподходящо да ги молите за селфи. Имаме „правило на червения килим“. Ако знаменитостите са в  публично пространство и вършат работата си, при тези обстоятелства, разбира се, попитайте и ако желаят, те ще се снимат с вас. Но ако са в самолета или на вечеря със семейството си, тогава ефектът може да е разрушителен. Съветвам хората, които искат да си направят селфи с някой известен в ресторант, нека го изчакат на изхода и когато излизат е по-вероятно да си направят селфи, стига да не сте прекъснали вечерта им.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90