Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Когато един комик се вдъхнови от Джон Уик

„Никой“ - праволинеен като месомелачка и повърхностен като петно от кръв, но с 94% одобрение от зрителите (видео)

Боб Оденкърк в образа на загубеняк, заел се да въздаде справедливост. Снимка: Юнивърсъл пикчърс - Когато един комик се вдъхнови от Джон Уик

Боб Оденкърк в образа на загубеняк, заел се да въздаде справедливост. Снимка: Юнивърсъл пикчърс

Ако един зрител е запознат с творчеството на Боб Оденкърк („Обадете се на Сол“, „Вестник на властта“, „Небраска“), едва ли би го поставил в категорията „екшън звезда“. С новия си филм „Никой“ обаче той излиза от своето амплоа на комедиен актьор, за да се отдаде на ролята на пенсиониран убиец, преоткрил жаждата си за кръв. От тази седмица вече може да го видим по българските кина.

В „Никой“ има нещо от поредицата за Джон Уик, а и за това усещане си има причина – сценаристът Дерек Колстад. Във филма на руския режисьор Иля Найшулер сюжетът е подобен.

Оденкърк е недооцененият пренебрегван баща и съпруг Хъч Мансел. Той е човек, примирил с ролята си на неудачник, преминаващ незабележимо през живота, просто един никой. Една нощ ще го промени – крадци нахлуват в дома му, но Хъч не прeдприема нищо, за да защити себе си и семейството си с надеждата, че ще избегне по-сериозно насилие. Синът му, тийнейджърът Блейк (Гейдж Мънроу), не скрива разочарованието си от него, а съпругата му Бека (Кони Нилсен) се отчуждава още повече.

Последствията от инцидента отключват потискания гняв на Хъч. Пробудените му инстинкти го отвеждат по брутален път, ще разкрият тъмни тайни и смъртоносни умения. Сред порой от юмруци, изстрели и свистящи гуми, Хъч се заема да спаси семейството си от опасен противник (в ролята Алексей Серебряков) и никога повече няма да бъде припознаван като никой.

В актьорския състав влизат още носителят на награда „Еми“ Кристофър Лойд („Завръщане в бъдещето“) и музикантът Робърт Фицджералд Дигс, по-известен като RZA. Продуценти на „Никой“ са Кели Маккормък и Дейвид Лийч („Бързи и яростни: Хобс и Шоу“, „Дедпул 2“).

„Никой“ не разчупва границите на екшън жанра, но този кървав трилър е доказателство, че Боб Оденкърк има всички предпоставки да бъде успешна екшън звезда, отбелязват критиците. В сайта „Ротън томатоус“ филмът има 83% одобрение от специалистите и забележителните 94% от зрителите.

„Праволинеен като месомелачка и повърхностен като петно от кръв, „Никой“ ни повежда на пътешествие с такава скорост, че размива глупостта на сюжета си и прикрива липсата на послание“, пише Джанет Катсулис в „Ню Йорк Таймс“.

Тя е сред малкото критици, дали негативно ревю на филма с аргумента, че наподобява на някои драми от 70-те и 80-те, в които будни граждани вземат правосъдието в свои ръце след отказ от властите. Но за разлика от героите на онези филми, в този случай Хъч няма никакво извинение за яростта си, семейството му не става жертва при обира, пострадало е само егото му, казва тя.

Филмът не опровергава или преоткрива каквото и да било, но по ирония „Никой“ открива нов живот в своя жанр, най-вече като усъвършенства неговите клишета, казва Ричард Лоусън във „Венити Феър“. Филмът има няколко сцени, откровено вдъхновени от „Джон Уик“.

„Мъжете, които Хъч ликвидира, несъмнено са лоши, затова и зрителят е окуражен да се наслади на насилието като комедия“, смята той.

Ако харесвате насилието, представено стилно на екран, и подчертаната карикатурност на филмите „Джон Уик“ (касапница, напоена със захарен сироп), то тогава „Никой“ ще ви се стори брутална наслада, твърди „Вашингтон Поуст“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg