Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Когато и децата се бунтуват: протест на Детския хор на БНР

Гневът им предизвикан от отстраняването на диригентката им без обяснение от ръководството на Радиото

Детският радиохор бе част от кулминацията на концертния сезон - изпълнението на Симфония № 8 от Густав Малер в зала 1 на НДК. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Когато и децата се бунтуват: протест на Детския хор на БНР

Детският радиохор бе част от кулминацията на концертния сезон - изпълнението на Симфония № 8 от Густав Малер в зала 1 на НДК. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Протестите срещу ниското заплащане на четирите музикални състава от Българското национално радио затихнаха през лятото. Казват, че наесен продължават съпротивата. Но в Радиото има още два музикални състава, които не видяхме на стачките – защото са деца, а и вероятно защото БНР не им плаща заплати: Детския радиохор и „Радиодеца“. Сега гневът избухна и у децата – след неочакваното отстраняване на тяхната диригентка Венеция Караманова, Детският хор излиза на протест на 20 август от 12 ч. пред сградата на Радиото.

Стачката се организира във Фейсбук, където се обяснява, че маестра Караманова е освободена без предизвестие – не са информирани нито малките хористи, нито родителите им. Твърди се, че на нейно място е поставена жена, назначена няколко месеца по-рано – и поради малкия ѝ опит и внезапното освобождаване на титулярката, не е имало предаване на традициите на този хор.

А Детският радиохор е със забележителна история. Гордост е за всеки, който е пял в редиците му. Негов основател през 1960-а е академик Христо Недялков (1932 – 2013), той е негов художествен ръководител и главен диригент. През годините Детският радиохор разнася славата на българското хорово изкуство по цял свят. С голям успех малките хористи са излизали пред публиката в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Пекин, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико сити, Хонолулу, Кайро и много други градове в повече от тридесет страни. Само в Япония хорът е изнесъл близо 500 концерта в над 150 града по време на своите осемнадесет концертни турнета в Страната на изгряващото слънце.

Тези година българското председателство започна с изпълнение на химна на България от Детския радиохор в Народния театър и завърши пак с негово участие – в изпълнението на „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер в зала 1 на НДК.

Организаторите на стачката пред Радиото канят всички, които някога са били част от Детския радиохор, да се присъединят към тях.

Предлагаме ви пълния текст на призива за протест на малките хористи.

„Протестният концерт е последната ни надежда за опазването на културната институция „Детски хор на БНР“.

На 20-и юли ръководството на БНР внезапно прекрати договора на маестра Караманова. Направиха го едностранно, без никакво предизвестие нито за хористите, нито към родителите им, нито към самата маестра Караманова. Просто в петък следобед (докато младите певци са във ваканция) ръководството ѝ благодари за успехите и ѝ съобщава от понеделник да не идва в Радиото, а работата ѝ се поема от назначената през месец март диригентка Теодора Димитрова.

Възмутени от подмолните чиновнически хватки, с които се унищожава дългогодишно градената институция „Детски радиохор“, през последния почти цял месец деца и родители писаха писма и подписки до ръководството на Българското национално радио с молба да бъде възстановена на работа маестра Караманова за още два сезона, за да може да предаде на новата диригентка традициите на тази школа. Писаха до парламента, правителството, Агенцията за закрила на децата и къде ли още не. Само Светият синод все още не е сезиран и може би Арменският поп.

След като изчерпаха всички останали форми за разяснение и убеждаване хористите – и настоящи, и бивши, както и родителите на настоящите, решиха да предприемат протестни действия чрез концерти под прозорците на директора на БНР Александър Велев, докато не бъде възстановена на работа маестра Венеция Караманова.

Детският хор на БНР очаква всички свои почитатели пред БНР на бул. „Драган Цанков“ № 4 на първия си протестен концерт на 20.08.2018 г. от 12:00 часа.“

Вижте още: АЛЕКСАНДЪР ВЕЛЕВ ЗА ПРОТЕСТА НА ДЕТСКИЯ РАДИОХОР: ПОДВЕЖДАТ ДЕЦАТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg