Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Когато килограм пластмаса е равен на книга

Инициативата „Книги за смет“ ще се проведе в пет града за седма поредна година

В пунктовете може да се предава всякакъв вид битова пластмаса – от кофички за кисело мляко, през опаковки от козметика до пластмасови играчки.  - Когато килограм пластмаса е равен на книга

В пунктовете може да се предава всякакъв вид битова пластмаса – от кофички за кисело мляко, през опаковки от козметика до пластмасови играчки.

Първите седем години са най-важни, гласи народната мъдрост. Оттам нататък, смята се, превъзпитанието е невъзможно. Това клише ще опита да разбие кампанията „Книги за смет“, която през 2019 г. става на седем години и вече е превъзпитала няколко поколения. В събота, на 11 май, срещу предаден килограм пластмаса, всеки ще може да получи една хартиена или две електронни книги.

Инициативата, насърчаваща едновременно рециклирането и четенето, ще се проведе в пет града в два последователни дни – в събота по два пункта ще има в София (паркинг на „Кауфланд“ на бел. „Ген. Тотлебен“ 36 и в кв. „Младост“, ул „Филип Аврамов“ 3), Пловдив и Бургас. В неделя пунктове ще се разкрият във Велико Търново и Стара Загора.

Няма ограничение в количеството пластмаса, което може да предадете, като най-малко то трябва е 1 кг, за да получите талон за книга. Независимо от дареното количество пластмаса обаче, имате право само на два талона, тъй като често предвидените томове свършват преди края на кампанията и това гарантира, че повече хора ще се възползват, разяснява организаторката Марияна Добранова в ефира на БНТ.

Наличните книги са предварително избрани и обикновено акцентът е върху детската литература. Тази година, инициативата ще спази традицията си, като дори въвежда ново заглавие, издадено специално за „Книги за смет“. „Гарби Али и резервната планета“ на Ралица Найденова разказва за момиче, което си създава приятел робот, сглобявайки го от отпадъци.

В пунктовете може да се предава всякакъв вид битова пластмаса – от кофички за кисело мляко, през опаковки от козметика до пластмасови играчки. Единствената препоръка на организаторите е пластмасата да е добре почистена и по възможност смачкана, за да е по-лесна за рециклиране.

Допълнителна информация за пунктовете в останалите градове може да откриете на Фейсбук страницата на кампанията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах