VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Когато килограм пластмаса е равен на книга

Инициативата „Книги за смет“ ще се проведе в пет града за седма поредна година

В пунктовете може да се предава всякакъв вид битова пластмаса – от кофички за кисело мляко, през опаковки от козметика до пластмасови играчки.  - Когато килограм пластмаса е равен на книга

В пунктовете може да се предава всякакъв вид битова пластмаса – от кофички за кисело мляко, през опаковки от козметика до пластмасови играчки.

Първите седем години са най-важни, гласи народната мъдрост. Оттам нататък, смята се, превъзпитанието е невъзможно. Това клише ще опита да разбие кампанията „Книги за смет“, която през 2019 г. става на седем години и вече е превъзпитала няколко поколения. В събота, на 11 май, срещу предаден килограм пластмаса, всеки ще може да получи една хартиена или две електронни книги.

Инициативата, насърчаваща едновременно рециклирането и четенето, ще се проведе в пет града в два последователни дни – в събота по два пункта ще има в София (паркинг на „Кауфланд“ на бел. „Ген. Тотлебен“ 36 и в кв. „Младост“, ул „Филип Аврамов“ 3), Пловдив и Бургас. В неделя пунктове ще се разкрият във Велико Търново и Стара Загора.

Няма ограничение в количеството пластмаса, което може да предадете, като най-малко то трябва е 1 кг, за да получите талон за книга. Независимо от дареното количество пластмаса обаче, имате право само на два талона, тъй като често предвидените томове свършват преди края на кампанията и това гарантира, че повече хора ще се възползват, разяснява организаторката Марияна Добранова в ефира на БНТ.

Наличните книги са предварително избрани и обикновено акцентът е върху детската литература. Тази година, инициативата ще спази традицията си, като дори въвежда ново заглавие, издадено специално за „Книги за смет“. „Гарби Али и резервната планета“ на Ралица Найденова разказва за момиче, което си създава приятел робот, сглобявайки го от отпадъци.

Америка за България

В пунктовете може да се предава всякакъв вид битова пластмаса – от кофички за кисело мляко, през опаковки от козметика до пластмасови играчки. Единствената препоръка на организаторите е пластмасата да е добре почистена и по възможност смачкана, за да е по-лесна за рециклиране.

Допълнителна информация за пунктовете в останалите градове може да откриете на Фейсбук страницата на кампанията.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg