Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Когато модата убива

Породената от суета лудост взема жертви

Прекалено тесни дънки вкараха преди седмица 35-годишна австралийка в болницата. - Когато модата убива

Прекалено тесни дънки вкараха преди седмица 35-годишна австралийка в болницата.

Фразата „Жертва на модата“ доби съвсем пряк смисъл преди седмица, когато една 35-годишна австралийка влезе в болница заради прекалено тесни дънки. Докторите трябвало да отрежат прилепналите крачоли, защото пациентката развила т. нар. „синдром на купето“, съобщи специализираното американско медицинско списание Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. В тесните си дънки австралийката клечала часове наред, докато разчиствала долапите си у дома. Накрая заради нарушеното кръвооттичане прасците й се подули, тя не успяла да свали панталоните и се наложило да бъде закарана в болница.

„Опасните модни трендове не са нещо ново. Те съществуват още от Каменната ера. Когато модата прехвърли определени граници, се стига до една породена от суетата лудост, която взима жертви“, предупреждава Съмър Стивънс, авторка на бестселъра Fashionably Fatal („Модно смъртоносен“).

Вижте няколко от най-смъртоносните модни тенденции в историята.

 

Смазващи корсети

FF2-a

Долните дрехи, които гротескно свиват женската талия, съществуват от векове. Нещо повече, във Викторианската епоха корсетите са били показател за морала на дамите. Смятало се, че колкото е по-пристегната талията на жената, толкова по-целомъдрена е тя. И обратното – разпуснатият корсет е бил знак и за разпуснати нрави. В книгата си Стивънс отбелязва, че корсетите причинявали стомашни разстройства, констипация, редовно припадане заради затрудненото дишане и дори вътрешни кръвоизливи. Заради безпощадно притиснатата талия органите се измествали от естествената си позиция, притискали се един в друг и нерядко се наранявали. От „новата телесна форма“ особено потърпевши били белите дробове и сърцето.

През 1874 г. е публикуван списък с 97 болести, сред които истерия и меланхолия, причинени от носенето на корсет. От края на 60-те години до началото на 90-те години на 19 век медицинското списание The Lancet публикува поне една статия годишно за вредата от прекаленото пристягане на талията. А проблемите не се изчерпват със затруднено дишане и увреждане на вътрешните органи. През 1902-ра Мири Холидей, 43-годишна майка на 6 деца, почива внезапно след припадък. „Ню Йорк таймс“ съобщава, че при аутопсията й „са открити две метални парчета от корсет, които са се забили в сърцето й. Общата им дължина е 8 и ¾ инча (бел. ред. – 22,2 см). Там, където са се триели едно в друго заради движенията на тялото, са се се подострили като бръснач“.

Горящи кринолини

FF3-a
„Армираните“ фусти не просто подчертават силуета. През 19 век, когато кринолинът е на върха на популярността си, са регистрирани няколко широко отразени в пресата смъртни случая след запалване на дрехи. През юли 1861 г. поетът Хенри Уодсуърт Лонгфелоу се втурва да помогне на съпругата си, след като роклята й пламва. Според в. „Бостън дейли адвертайзър“ „докато жената стояла на бюрото в библиотеката си, правейки печатни знаци за забавление на двете си най-малки деца, кибритена клечка или парче горяща хартия паднало върху роклята й и тя лумнала на мига“. Съпругата на поета починала на следващия ден. Двете полу-сестри на Оскар Уайлд също умрели от изгаряния, след като облечени в бални рокли, се доближили твърде много до една камина.

След един случай от 1858 г. „Ню Йорк таймс“ разтръбява, че „средно три смърти седмично са предизвикани от подпалени кринолини. Това трябва сепне иначе нехайните представителки на привилегирования пол и поне да ги накара да бъдат изключително внимателни в движението и поведението си, а най-добре изобщо да ги откаже от възприемането на една толкова опасна мода“.

Колосани якички

FF4

Измислени през 19 век, подвижните якички дават възможност на мъжете да не обличат нова риза всеки ден. Твърде колосани обаче, те се оказват смъртоносни. „Наричани са „отцеубийци“ или Vatermörder на немски“, твърди Съмър Стивънс и обяснява: „Могат да прекъснат кръвообращението в сънната артерия. Мъжете от времето на крал Едуард VII носели колосаните якички като моден аксесоар. Отивали в своя джентълменски клуб, изпивали няколко чаши портвайн и задремвали върху люлеещия се стол с килната встрани глава. Колосаните якички ги задушавали в съня им“.

Един некролог от 1888 г. в „Ню Йорк таймс“ гласи „задушен от якичката си“: някой си Джон Круеци бил открит мъртъв в парк и „следователят стигнал до извода, че мъжът е бил пиян, седнал е на пейка и заспал. Главата му се подпирала в гърдите, а колосана якичка притиснала трахеята и възпрепятствала кръвообращението в и без това притиснатите вени, причинявайки смърт от асфиксия и апоплексия“.

Луди шапкари

FF5-a

В английския език изразът „луд като шапкар“ се използва поне 30 години преди Луис Карол да го популяризира в „Алиса в Страната на чудесата“. Отравянето с живак е професионално заболяване на шапкарите през 18 и 19 век. Течният метал е използван при производството на филца, а продължителното излагане на този химикал води до полудяване. Симптомите са треперене, патологична срамежливост и раздразнителност, които дават повод за съмнения, че ексцентричният шапкар на Карол е страдал от отравяне с живак. В една статия в British Medical Journal пише „може да се предположи, че Лудия шапкар е страдал от натрапчиво желание да бъде незабелязан“.

Изстрадали стъпала

FF6-a

Смята се, че пристягането на стъпалата е вдъхновено от една придворна танцьорка от 10 век, която виела снага пред китайския император с увити в коприна крака. Осакатяващата привичка официално е забранена през 1912 г., но някои жени продължават да я практикуват тайно, защото е символ на висок статус – нямаш нужда от краката си, за щото няма нужда да работиш. Британската фотографка Джо Фарел е заснела последните живи китайки с пристегнати крака за проекта си Living History. Пред Би Би Си тя казва: „Много хора се възмущават колко варварска е била тази традиция, но в същото време това е традиция, която е благоприятствала жените. Тя им е осигурявала по-добър живот. Жените са се гордеели с пристегнатите си стъпала“.

Според Съмър Стивънс деформирането на краката не е характерно само за Китай. „Преди няколко века изкушените от модата жени са си ампутирали кутретата, за да си напъхат стъпалата във възможно най-тесни обувки“.

Авторката на Fashionably Fatal подчертава, че колкото и недопустими да изглеждат през призмата на 21 век гореизброените практики, съвременните жени също се подлагат на мъчения и телесни деформации в името на модата. „Макар вече да не ползваме корсети и кринолини, днес също се срещат хора, които си премахват ребра, за да имат по-тънки талии“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС