Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Когато Орсън Уелс среща Чърчил и Хитлер

Режисьорът разказва в интервю от 1970 г. за срещите си с някои от политическите лидери на своето време (видео)

Орсън Уелс дава интервюто за Дик Кавет през 1970 г. Снимка: Стопкадър от видеото - Когато Орсън Уелс среща Чърчил и Хитлер

Орсън Уелс дава интервюто за Дик Кавет през 1970 г. Снимка: Стопкадър от видеото

Орсън Уелс, режисьорът на „Гражданинът Кейн“, е получил „помощ“ за финансирането на един от проектите си от Уинстън Чърчил. Уелс, от чието рождение на 6 май се навършват 106 години, разказва тази история в интервю от 1970-а за популярния американски тв водещ Дик Кавет, пише „Холивуд Рипортър“.

Макар Уелс да не уточнява годината, в която са се случили събитията, изчисленията показват, че най-точното предположение е 1945 г., когато министър-председателят на Великобритания Чърчил губи премиерския си пост след края на Втората световна война.

Уелс и Чърчил не били близки, но политикът изразявал интерес към творчеството на актьора и режисьор.

„Той имаше чудесно чувство за хумор и ирония“, отбелязва Уелс и споделя, че когато участвал в „Отело“ на лондонската театрална сцена, Чърчил посетил екипа на продукцията зад сцена.

Няколко години по-късно двамата се засичат на Венецианския кинофестивал.

„Той беше отседнал в хотел „Толедо“ с Клементин, съпругата му – разказва Уелс. – Един ден по обед аз влязох в същия хотел с руски бизнесмен, когото уговарях за финансиране за мой нов филм, и когато подминахме масата на господин Чърчил, той ме видя и ми кимна леко с брадичка. Руснакът загуби ума си. Когато видя, че господин Чърчил не само ме познава, но и ми отдава някакво специално значение, за мен бе ясно, че ще получа парите за филма си.

Уелс не уточнява за кое заглавие става дума, но само година по-късно излиза ноар филмът му „Непознатият“ (The Stranger).

Но това не е краят на историята. На следващия ден Чърчил и Уелс се засичат на плажа, където режисьорът му разказал случката от предишния ден. Благодарил му и обяснил колко много означавал за него този едва забележим жест.

„Същия ден на обед пристигнах с човека, който ще осигури финансирането. И господин Чърчил се изправи от стола си – за да се поклони“, завършва историята режисьорът, разсмивайки екипа на предаването.

При гостуването си в шоуто Уелс разказва за впечатленията си и от други световни лидери. Например за пътуване в Германия и Австрия по времето, когато нацистите са „много комична малцинствена партия откачалки, които никой не приемаше сериозно“. Но сред хората, които вярвали в каузата им, бил включително водачът на Уелс по време на пътуването. Групата туристи попаднала на митинг на нацистите близо до Инсбрук и гидът им бил толкова въодушевен, че уговорил за Уелс място на масата тъкмо до самия фюрер.

„Той е оставил толкова минимално впечатление у мен, че не си спомням дори секунда от него – твърди режисьорът. – Той нямаше никакъв характер, беше невидим.

Предлагаме ви откъс от гостуването на Орсън Уелс при Дик Кавет, в който режисьорът си припомня срещата си с Хитлер и Чърчил.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg