Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Когато Соня Йончева и Наталия Кобилкина влязат в едно изречение

Реакции за колаборационизма на някои български знаменитости

„Не съм рускиня, не съм украинка. Родена съм в България и съм славянка. Като такава осъждам войната, която водят братя и сестри - славянски народи - един срещу друг!“, гласи „позицията“ на оперната певица Соня Йончева. Снимката е към поста по повод руската инвазия в Украйна - Когато Соня Йончева и Наталия Кобилкина влязат в едно изречение

„Не съм рускиня, не съм украинка. Родена съм в България и съм славянка. Като такава осъждам войната, която водят братя и сестри - славянски народи - един срещу друг!“, гласи „позицията“ на оперната певица Соня Йончева. Снимката е към поста по повод руската инвазия в Украйна

Реакцията на света към инвазията в Украйна бе бърза и категорична – злото в Путинова Русия трябва да бъде заклеймено и спряно, войната трябва да бъде назована с истинското си име, страхът е неуместен. Знаменитости от различна величина заеха позиция, а културните институции предпочетоха морала и етиката пред страхопочитанието към имената. Всичко това – в името на емпатията, състраданието и подкрепата към Украйна, която беше нападната.

В този черно-бял момент за света уклончивите гласове са сянка, отглас на злото. Не е възможна позиция на примирение, когато умират невинни хора заради прищевките на един сатрап. При това в цивилизованата уж Европа.

Виолета Симеонова, дългогодишна журналистка в „24 часа“, а днес председател на бюрото на Европарламента в Хърватия, нарича тези хора „колаборационисти“ – наименованието на онези, които доброволно сътрудничеха на Хитлер по време на Втората световна война. В момента тези хора, някои от които са обичани и талантливи творци – като Соня Йончева и Руслан Мъйнов например – се опитват да намерят среден път или дори оправдание за жестоката война на Русия срещу Украйна.

„Не съм рускиня, не съм украинка. Родена съм в България и съм славянка. Като такава осъждам войната, която водят братя и сестри – славянски народи – един срещу друг! (…) Като международен артист, гражданин на Швейцария и България, се противопоставям на тази война и заставам за обединени хора, умове, артисти по целия свят! С моята музика бих искала да се моля за мир“, написа на 2 март Йончева в страницата си във Фейсбук.

Всички отговори, които нейни почитатели публикуваха под поста, бяха внимателно отсявани. Тези, които я упрекваха за липсата на категорична позиция против инвазията на Русия, бяха изтривани, а авторите им – блокирани. Отзвукът от тази изява на Соня Йончева беше силен. Още същия ден много интелектуалци, които ценят присъствието ѝ на сцената, отправиха морални укори към нейната позиция.

Пиар специалистката Радина Ралчева написа:

„Соня Йончева е артист, за когото нееднократно съм говорила ласкаво, с възхищение пред таланта ѝ, артист, с когото съм имала шанса да поговоря и на когото съм ръкопляскала с искрена радост.

Повече няма да го правя.

Вчера тя пусна един много витиеват и по същество лишен от съпричастност, логика и реална позиция пост за войната. В стилистиката на конкурсите за красота. Придружен със снимка на нея самата (преценете сами доколко подходяща). Позволих си напълно възпитан коментар, в рамките на добрия тон. Коментарът ми беше изтрит, както и коментарите на всички останали, които не се състояха от безкритично възхищение и възхвала. И бях блокирана. (…)“

Журналистката Мария Стойкова реагира също:

„Соня Йончева ме блокира. Виждате по-долу поста на оперната певица, на чийто музикален талант искрено се възхищавам. И съм го писала тук неведнъж. Но този пост, посветен на позорната, ужасяваща война на Путин срещу Украйна, не можах да премълча. Йончева се изказа в стилистиката на конкурс за Мис Вселена. „Не съм украинка, не съм рускиня, моите прадеди са воювали повече. Нека да има мир“. Г-жата не е схванала, че сега или си за Путин, или си против. Няма друг път. Дори Швейцария, чиято гражданка Йончева изтъква, че е, наруши неутралитета си. Ок. Сигурно няма кой да ѝ разкаже, а на нея не ѝ се чете“.

Оперната певица Дарина Такова, категорична в позицията си срещу войната на Путин, коментира:

„Никой не е независим, докато все още пее. Въпреки всичко остава надеждата, че ще бъде поканена в Болшой или в зала „Чайковски“ за изява. Затова увъртането в стила „говоря и нищо не казвам“ е налице… Но рано или късно кариерите спират и остава голата личност със съвестта и морала си. Нашите оперни звезди, с малки изключения, мълчат, или се изказват уклончиво. Йончева не се слави с интелект, жалко за таланта. Тя блокира мен и Мила (дъщерята на Такова – бел. ред.), така че няма да бъде нарушен емоционалният ѝ свят, четейки това. За жалост, липсата на класа се отразява на всяка дума, стъпка, избори и действия на човека и твореца…“

Обобщението на тази вълна от реакции дойде от журналистката Виолета Симеонова, отново във Фейсбук:

„Миналата седмица операта направи невъзможно за бившите звезди Гергиев и Нетребко да ползват световните ѝ сцени, защото хора като тях поддържат автократичния режим, придават му блясък и легитимност при случай, като обичат да ползват западния комфорт и да доят парите му, колкото и да презират ценностите му.

В един по-малък мащаб (така е, нашите мащаби винаги са по-малки), си имаме и нашите зле прикрити хитреци. В масовият им вариант това са армия от „патреоти“, които воюват във Фейсбук и чийто профил най-лесно може да се опише като трол-националист-антиваксер-путинофил. В определени случаи това са „другари“, които сега живеят в Германия, Обединеното кралство, Чехия, Швеция и пр., някои от тях с номенклатурно минало, но наблягат на борбата за Донецката и Луганската народни републики.

Има бивши и сегашни журналисти с достъп до национални медии (или поне много шумни във Фейсбук), които орат на нивата на „свободното слово“. Това де факто са рупори на официалната руска пропаганда.

(…)

В единични случаи това са родни селебрити, звезди, прикрити под бежовото знаме на безадресния пацифизъм.

С голямо съжаление трябва да кажа, че там е и българската оперна дива Соня Йончева, която след напрегнато мълчание изплю пост, че тя не е нито украинка, нито рускиня и най-общо казано (ама много внимателно, да не разгневим евентуално някой директор на Болшой театър) войната не е много хубаво нещо. Чия война, къде умират жени, цивилни и деца, няма да уточняваме. (То и директорът на Болшой хвърли оставка, ама страх лозе пази).

Соня Йончева, апропо, е по-хард и от Нетребко. Трие всеки коментар и банва всеки, който си позволява да отбележи разкрачената ѝ позиция. Не обича тя свободата на мисленето и неблагоприятните за нея мнения.

Всичките ми приятелки, дето ѝ бяха личната посветена публика и търчаха да я аплодират по домашните ѝ седенки с мъж, брат и прочие в зала „България“, сега са баннати от дивата си, защото тя трябва да е цялата в бяло, нищо че украинците са в кърви.

Колкото и да е невероятно, това ми позволява да сложа Соня Йончева и Наталия Кобилкина в едно изречение. Защото нашата Наташка направи молитва-медитация за световен мир в самолета между Тайланд и Сейшелите. Толкова време отдели на глобалната криза. И оттогава бичи уебинари в познатите си теми. Защото войната си тече, ама ние трябва да издоим масовата публика – в България, Лондон, където и да ни е паднала.

Не мога, естествено, да насмогна на всички. Но аз лично няма да забравя, няма и да простя на колаборационистите“.

Тази позиция събуди дискусия, в която бяха намесени и други имена. Друга журналистка, Севда Василева, коментира изказването на бесарабския българин Руслан Мъйнов в ефира на Нова телевизия, че „това е война между САЩ и Русия“:

„Руслан Мъйнов за секунди се срина до най-долен печалбар, сакън да не си изгуби клетата публика за руски песни и си плю на произход, род и родина. Мисля, че той успя да изненада даже себе си“.

Обобщението на тази ситуация може да бъде открито в един от коментарите под публикацията на Виолета Симеонова.

„Ако има нещо хубаво в тази война, то е, че ясно се вижда кой какъв е…“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg