Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Когато стане дума за пари, жените в Холивуд ще стават зли

Дженифър Лоурънс изля гнева си от финансовата неравнопоставеност между двата пола в киното

„Приключих с това да търся „очарователен“ начин да изразя позицията си и да остана мила“, казва Дженифър Лоурънс. - Когато стане дума за пари, жените в Холивуд ще стават зли

„Приключих с това да търся „очарователен“ начин да изразя позицията си и да остана мила“, казва Дженифър Лоурънс.

Дженифър Лоурънс изрази гнева си от неравнопоставеността на хонорарите между мъжете и жените в Холивуд в есе, публикувано в сайта на Лена Дънам „Лени“.

„Приключих с това да търся „очарователен“ начин да изразя мнението си и да остана мила“, заявява в текста си Лоурънс.

Актрисата от „Игрите на глада“ напомня, че е разбрала колко малко ѝ плащат само след като миналата година бяха хакнати имейли от „Сони Пикчърс“. Това се случи през ноември, когато изтекли писма седмици наред създаваха скандали в новинарските агенции. Една от големите истории беше около имейли на директора на „Сони“ Ейми Паскал, които разкриха, че Дженифър Лоурънс и Ейми Адамс са получили много по-малко от мъжете актьори в другите две главни роли в „Американска схема“.

„Не се ядосах на „Сони“ – пише актрисата в есето си, цитирано от Би Би Си. – Ядосах се на себе си. Провалих се като преговарящ, защото се отказах рано.“

Лоурънс посочва мотивите си да не се бори за повече пари:

„Бих излъгала, ако не кажа, че имаше елемент на желание да се харесам в решението ми да приключа сделката без истинска борба. Не исках да изглежда „трудно“ или „развалено“. По онова време изглеждаше като добра идея, докато не видях онази ведомост в интернет и не осъзнах, че всеки мъж, с когото съм работила, определено не се е тревожил преговорите да са трудни или развалени.“

Дженифър Лоурънс твърди, че постоянно вижда мъже, които изразяват мненията си, но ако тя даде своето със същия маниер, човек би решил, че е казала нещо обидно.

„Приключих с това да търся „очарователен“ начин да изразя позицията си и да остана мила“, казва тя.

Миналата седмица Мерил Стрийп, една от най-успешните актриси в Холивуд, също повдигна отново проблема със сексизма в киноиндустрията, заявявайки, че дори тя получава далеч по-малко пари от мъжете в другите главни роли във филмите ѝ.

В тази посока наскоро се изказа и друга носителка на Оскар – Джина Дейвис. На симпозиум, посветен на половете на Лондонския филмов фестивал, тя призова за повече жени на екрана и по-предизвикателни роли за тях в телевизията и киното.

„Ние несъзнателно учим поколение след поколение да виждат мъжете и жените като неравноправни – обясни тя. – Може би в XXI век трябва да показваме на момчетата и момичетата, че трябва да делят пясъчника поравно?“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90