Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Когато тръстиката решава, че е дъб

Българската музикална култура получи нов сразяващ удар (под кръста, както обикновено) с уволнението на талантливия главен диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев

Мартин Пантелеев, главният диригент на Софийската филхармония, е свален от поста си, а самият пост е закрит, разкри самият той в интервю пред „Труд“. Снимка: Личен архив - Когато тръстиката решава, че е дъб

Мартин Пантелеев, главният диригент на Софийската филхармония, е свален от поста си, а самият пост е закрит, разкри самият той в интервю пред „Труд“. Снимка: Личен архив

С изумление разбрах от интервю във вестник „Труд“, а след това и от сайта „Площад Славейков“, че българската музикална култура е получила нов сразяващ удар (под кръста, както обикновено) с уволнението на талантливия главен диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев. Посичането на този безспорен любимец на публиката е извършено от… една тръстика, която доскоро е свирила на последния пулт на цигулките в Софийска филхармония под палката на същия Пантелеев, но наскоро е била въдворена в преважната функция на и.д. директорка.

С това добрата соц традиция тръстиките (под формата на партийни бюра, профкомитети или в случая „протестни мрежи“) да посичат големите дървета с дадени им от властта брадви продължава успешно. От такива брадви в недалечното минало пострадаха най-добрите ни диригенти – Константин Илиев, Добрин Петков, Димитър Манолов, Емил Табаков. Гората от български диригенти оредя и направо изчезна, останаха само тръстики, докато едно ново, ентусиазирано и страшно талантливо поколение, изучило се в чужбина, не се завърна за радост на изгубилите вече надежда слушатели и любители на музиката. Обаче тръстиката не обича солидната растителност. Тя й хвърля дебела сянка, под която хилавото, безполезно растение не вирее. В нормалната природа тръстиката няма шанс. От нея не става дори и свирка, още по-малко директор на Филхармония.

И все пак питам: кой позволява такова разхищение на таланти със загубата на Мартин Пантелеев? И кой е дал брадва в ръцете на една тръстика?

Преди седмица една друга тръстика посече с брадва 20 човека в един германски град. Узнахме и кой й е връчил брадвата. Аз лично искам да знам кой даде брадва в ръцете на тръстиката от Софийска филхармония?

Надявам се този някой бързо да изземе брадвата, като преди това си послужи с нея да разчисти безполезните тръстики.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах