VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Когато учителите „лазят“ пред премиера

Шегобийско изказване на Бойко Борисов предизвика гняв в социалните мрежи и отворено писмо с искане за извинение

Коментарът на премиера Бойко Борисов предизвика остра реакция в социалните мрежи. - Когато учителите „лазят“ пред премиера

Коментарът на премиера Бойко Борисов предизвика остра реакция в социалните мрежи.

Непремерено изказване направи министър-председателят Бойко Борисов на кръгла маса на тема „За икономика на светло“. След като се похвали с постиженията на държавата в борбата срещу контрабандата и корупцията, той коментира, че „и учителите сега ще ни налазят [за пари], ще искат, всички искат“. Малко по-късно от Центъра за образователни инициативи разпространиха отворено писмо до премиера с искане за извинение към българския учител.

Контекстът на изказването на Борисов сочи, че за всички е добре властта да събира дължимите пари, които иначе изтичат по контрабандните канали, защото така ще има за всички. Възмущението обаче идва от дадения от него пример с усмивка точно за учителите (едни от хората, които работят при най-ниски заплати в държавния сектор, въпреки отговорността и условията си на труд), придружен с неуважителен глагол като „налазят“.

„Амбицията на всички е борбата с корупцията и контрабандата да се изведе на държавно ниво, това е добре за всички – заяви премиерът. – Тогава ще има и пари за… Това, което… И учителите сега ще ни налазят, ще искат. Всички искат. И са прави, когато кажат – „добре де, съберете си парите“. И ние това правим, за да може съответно да удовлетворим…, но не от дълга, а от събраните повече пари.“

Коментарът на Бойко Борисов предизвика остра реакция в социалните мрежи, а от Центъра за образователни инициативи публикуваха и отворено писмо до премиера.

„Не намираме за приемливо министър-председателят да задава в публичното пространство тон на пренебрежение към учителите – хората, които поемат грижата да създадат грамотни хора, въпреки ниските заплати, лошите трудови условия и липсата на ефективна и реална подкрепа от страна на държавата“, се казва в текста.

„Не смятаме за допустимо премиерът на Република България да си позволява да подценява учителската гилдия, която и без друго се намира в най-тежките условия от десетилетия насам“, гласи друг пасаж.

В писмото се изразява негодувание срещу избора на глагола „налазвам“ за учителите и се настоява за извинение към гилдията, тъй като „българският учител върви гордо, а не лази“.

Вижте пълния текст на отвореното писмо:

Отворено писмо до г-н Бойко Борисов,

Министър-председател на Република България

Уважаеми г-н Борисов,

Днес сте заявили по време на кръгла маса „За икономика на светло“, че (цитираме) „Сега и учителите ще ни налазят за пари“. Макар да става ясен контекстът на Вашето изказване, настояваме да се извините за използвания от Вас глагол, който е присъщ за нашествие на някакви вредители, а не за хора. Българският учител върви гордо, а не лази!

Ако пък приемем, че просто сте използвали жаргон, то все така намираме за неприемливо подобно лековато, несериозно и грубо отношение към учителите – хората, които трябва да подготвят „софтуера на нацията“, както обича да казва бивш министър на образованието по време на първия Ви мандат.

Не намираме за приемливо министър-председателят да задава в публичното пространство тон на пренебрежение към учителите – хората, които поемат грижата да създадат грамотни хора, въпреки ниските заплати, лошите трудови условия и липсата на ефективна и реална подкрепа от страна на държавата.

Не смятаме за допустимо премиерът на Република България да си позволява да подценява учителската гилдия, която и без друго се намира в най-тежките условия от десетилетия насам.

Не виждаме и логика Вие, бидейки ръководител на изпълнителната власт, да се изказвате с подобно отношение към учителите, които са единствените изпълнители на смелите обещания за напълно неизбежни реформи.

Поради всичко посочено по-горе настояваме публично да се извините на Българския учител и ясно да заявите неговата значимост за просперитета на нацията.

С уважение и очакване за извинение и Ваша достойна позиция:

Екипът на Център за образователни инициативи

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg