Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Когато умната Красавица срещна Звяра

Феминизмът в една прастара приказка

Бел е мила, решителна, когато отблъсква глупавия Гастон, и романтична (може би и практична - Звяр, ама принц), когато съумява да се влюби в Звяра. - Когато умната Красавица срещна Звяра

Бел е мила, решителна, когато отблъсква глупавия Гастон, и романтична (може би и практична - Звяр, ама принц), когато съумява да се влюби в Звяра.

Кои са най-известните приказни принцове, за които се сещате? Тези от „Спящата красавица”, „Снежанка” и „Пепеляшка”, предполагам. Първите двама незнайно как се влюбват в жени, изпаднали в състояние на кома (а третият има фетиш към обувки). Но са пленени от красавиците завинаги. Или поне до сватбата – за по-нататък обикновено няма сведения. В последната на престолонаследника му е достатъчно само да зърне неугледното момиче измито, с хубава рокля и да потанцува с него. Но има и една приказка, в която бъдещата избраница на принца е не само красива, но и начетена. В оригиналната версия на „Красавицата и Звяра” късметлийката е най-малкото от шест деца на богат търговец, което пожелава като подарък от пътешествието на баща си червена роза – това пък води момичето до срещата с чудовището.

И ако модификациите на „Пепеляшка” се множат, защото клишето „жената е хубава, мълчи, лежи и не противоречи“ (такива неща сме виждали при Алмодовар) е неустоимо за твърде много хора, „Красавицата и Звяра” не е сред най-екранизираните приказки. В новия филм, който тръгва по кината на 17 март, в главната роля влиза много подходяща актриса – Ема Уотсън, активна феминистка, начетена (списъкът от любимите й книги е смайващ), образована (има бакалавърска степен по английска литература), и хубава. И все пак за ролята й в тази филмирана приказка, базирана върху анимацията на „Дисни“, списъкът й с достойнства не е особено определящ. Тя е мила, решителна, когато отблъсква глупавия Гастон, и романтична (може би и практична – Звяр, ама принц), когато съумява да се влюби в Звяра. Все пак в сюжета се е промъкнала и феминистка линия. Бел учи малко момиченце да чете, а бащата на детето я прогонва, защото на жените такива умения не им трябват. Добавени са и някои политкоректни решения: хомосексуалността на приятеля на Гастон и на един от селяните, вероятно като компенсация на архетипната хетеросексуална връзка между мъж и жена, които се женят.

След La La Land, „Красавицата и Звяра” е мюзикълът, който ще вкара романтичните жени в кината, но мъжете сигурно ще му се опънат. Въпреки че и тук част от действието се развива в Париж, има отпратки към стари филми, танци на лунна светлина… Люк Еванс е перфектен Гастон, а Дан Стивънс – приемлив Звяр и принц. Кевин Клайн е в ролята на бащата на Бел. Приятен акцент са оживелите предмети в замъка – свещник, часовник, гардероб, клавесин, чайник и малка чашка, които в края се превръщат в Юън Макгрегър, Ема Томпсън, Йън Маккелън, Стенли Тучи.

За разлика от анимацията, игралният филм започва с предисторията на себичния принц, превърнат в Звяр заради своята жестокост. Насред пищен и разточителен бал се появява грохнала старица, която проси подслон, предлагайки в отплата червена роза. Принцът отхвърля дара й с пренебрежение. Тя обаче е предрешена вълшебница и го превръща в звяр, проклина го да търси взаимна любов и ако не я намери, докато се отрони последното листенце от отхвърленото цвете, ще остане чудовище завинаги. Прокобата обхваща и слугите на принца, които се преобразяват в мебели и паници. И всички забравят за тях.

В близкото село живее хубавицата Бел заедно с баща си. Момичето минава за чудачка, защото обича да чете и отхвърля копнежите на хубавеца Гастон, по когото въздишат всички жени. Един ден бащата на Бел впряга коня си Филип и потегля към друг град, за да продаде музикалните кутии, които изработва. Както знаем от приказката, дъщеря му пожелава да й донесе роза…

Филмът не се отклонява много от историята в анимацията на „Дисни“ – селото, замъкът и природата са много красиви. Облеклата, интериорът и екстериорът са пищно барокови, песните и танците са въздействащи. Аудио-визуално всичко това докосва дори дълбоко скритата романтичност. И все пак не можеш да се потопиш истински в емоцията и да повярваш в силата на любовта между Красавицата и Звяра.

В епохата, в която плахо навлизаме в сапиосексуалността, но в политиката влизат като за последно гастоновци като някои наши кандидат-депутати и партийни вождове, е добре отрано малките момичета и момчета да осъзнаят, че мъжете и жените имат равни права, а също и колко е важно да си умен и образован. Тази приказка ще открехне вратата за това знание.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg