Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Когато властта идва, културата си отива

Кой затвори Националната галерия в Деня на детето?

Първи юни, 16 ч. следобед. Пред Националната галерия само полиция и черни автомобили. Снимки: Авторът - Когато властта идва, културата си отива

Първи юни, 16 ч. следобед. Пред Националната галерия само полиция и черни автомобили. Снимки: Авторът

Не знам на какъв международен форум е станала домакин столицата ни днес, нито какви високи (или ниски) гости са пристигнали от чужбина. Не знам и не ме интересува. Знам само, че днес, 1 юни, в един от работните си дни, който освен всичко се пада и Ден на детето, вместо да е отворена за деца и ученици – безплатно, сградата на Националната художествена галерия – филиал Двореца, е затворена. Оградена е от полиция, както вероятно е била и в нощта срещу 9.IX.1944 г. Или, както би била – ако не дай боже – вътре се барикадират култур-терористи и заплашат, че ще унищожат шедьоврите на българската живопис, ако правителството не вдигне парите за култура.

„Има мероприятие с някакви президенти“, съобщават униформените и уточняват, че са на пост от 6 сутринта. А сега наближава 16 часа.

Галерията е затворена за обикновените граждани – тези, от чиито билети и данъци се издържа, но е отворена за някакви „президенти“, които никак не мога да допусна, че са пожелали сами музеят да бъде цял ден само на тяхно разположение, за да го разгледат на спокойствие.

Първи юни - за някои Ден на детето

Първи юни – за някои Ден на детето

Но най-вероятно някой – дали УБО, или друга служба с дългогодишни традиции в спиране на движението, затваряне на улици и обекти и пренебрежение към гражданството, се е престарал. И всички, които днес са се надявали да разгледат някоя от изложбите в Националната галерия или Етнографския музей, могат да разгледат само полицейския кордон. И с пълно основание да си кажат:

„Там, където е властта, няма място за култура.“

Районът е отцепен.

Районът е отцепен.

ПП:
Националната галерия има сайт – можеше поне там да бъде публикувано съобщение, че на 1 юни няма да работи. Така, както уведомяват членовете на Комисията за издаване на удостоверения, заседанието, насрочено за 01.06.2016 г. (сряда) няма да се състои. Но гражданите не са им толкова важни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах